Ingredienser: 800 g mørt hjortekjøtt (ytrefilet, flatbiff, indrefilet, mørbrad) 400 g rotgrønnsaker (persillerot, gulrot, sellerirot) Noen buketter brokkoli 2 dl portvin 1 ss sukker 3 – 4 ss smør Salt og pepper 10-12 poteter Fremgangsmåte: Serveres med potet- og sellerimos: Skrell grønnsakene, del dem i stenger og legg dem i en ildfast form. Tilsett smør og stek i ovn ved 200 °C i 20 minutter. Vend på grønnsakene underveis. Legg grønnsakene til side. Brun kjøttet på alle sider, krydre med salt og pepper og legg det i den ildfaste formen. Redusér temperaturen til 80 °C og stek til kjøttet har en kjernetempertur på 58 – 60 °C (ca. 1 time). Legg kjøttet til side. Ha portvin og sukker i formen og øk temperaturen til 200 °C. Blandingen blir til sirup som strykes over hele kjøttstykket. Ha de kokte grønnsakene og brokkoli i formen, og stek alt ved 200 °C i 10 minutter. Servér med poteter. Porsjoner: 4 personer

Mer om emnet: Portvinglassert hjortekjøtt

Portvinsglassert hjortekjøtt er en metode for å tilberede hjortekjøtt som gir det en rik, kompleks og dypt fornøyelig smak. Denne metoden innebærer å marinere kjøttet i portvin, før det blir kokt eller stekt til perfeksjon. Men der er mer å utforske om denne fascinerende retten.

Portvin, en søt, rødlig vin produsert i Douro-dalen i Portugal, er ideell for marinering av hjortekjøtt. Den har en fyldig, nesten karamellaktig sødme som bidrar til å karamellisere kjøttets overflate når det stekes. Dette gir ikke bare smak, men også en vakker, brunet skorpe. Den brukes både som en marinade og en glasur, noe som gir en to-trinns smaksforsterkning som virkelig løfter hjortekjøttet.

En annen spennende ting med portvinsglassert hjortekjøtt er at det ofte serveres med rike sideretter. Klassiske tilbehør inkluderer stekte grønnsaker, potetmos eller villris. Kombinasjonen mellom det søte og salte kjøttet og de robuste siderettene skaper et balansert måltid som vil tilfredsstille selv den mest kresne gane.

Portvinsglassert hjortekjøtt er også en rett som passer godt for flere anledninger. Den kan serveres på en elegant middag, på en julefest, eller til og med til en spesiell begivenhet som et bryllup. Rikheten og den flotte presentasjonen av retten gjør at den passer på enhver festlig bord.

Så mens portvinsglassert hjortekjøtt kanskje ikke er en daglig rett for de fleste, er det absolutt noe å prøve for de som ønsker en kulinarisk opplevelse utenom det vanlige. Dens komplekse smaksprofiler og rike tekstur gjør det til en minneverdig rett som vil overraske og glede dine gjester.