Ingredienser
50 gr. Gjær 1 ss. Sukker 11/2 dl. Melk 1 eggeplomme 250 gr. (4 dl.) hvetemel ½ ts. Kardemomme 150 gr. Margarin Fyll: Vaniljekrem av pakke Mandelmasse: 100 gr. Malte mandler 1 ½ dl. Sukker 1 eggehvite Melisglasur: Ca. 2 dl. Melis + litt vann.
Tilberedning
Rør sammen gjær, sukker, melk og eggeplomme i bakebollen. Tilsett mel og kardemomme til en løs deig. Rør deigen lett sammen. Ikke rør så mye at den blir seig. Kjevle deigen til en firkantet leiv. Bruk rikelig med mel, slik at leiven ikke setter seg fast til bordet. Høvle med ostehøvel kald margarin i skiver som legges over 2/3 av leiven. Dypp gjerne ostehøvelen i kaldt vann. Brett leiven i 3 ved å brette den margarinfrie delen først. Oppå den igjen legges den siste tredjedelen med margarin. Brett så i 3 igjen den andre veien, slik at du får en firkant. Kjevle ut til en tynn leiv, og brett på nytt 3 x 3 som første gangen. Kjevle så ut til ca. 5 mm tykk leiv. Skyv formen inn under den, kle bunnen og sidene med deig. Smør et tynt lag med mandelmasse og eggekrem utover bunnen. Mye fyll kan gi tung kake. Smør fyll på resten av deigen og rull sammen. Del rullen i skiver, ca. 1½ -2 cm. tykke. Fordel skivene i formen med snittflaten ned. Trykk dem litt flate, og la det være litt mellomrom. Rull kanten ned. La kaken etterheve i romtemperatur ca. 1 time. Pensle med egg før steking. Steking:225 grader i 30 – 40 minutter, nederste rille, rund form 26 cm. eller liten langpanne (20×30 cm.). Melisglasur: Ca. 2 dl. Melis + litt vann. Pynt med melisglasur før servering.

Mer om emnet: Prinsessekake

Prinsessekake er som oftest forbundet med festlige anledninger som bursdager og jubileer. Denne søte delikatessen kan se komplisert ut, men prinsessekaken er faktisk en relativt enkel dessert å lage selv, selv om den er tidkrevende. Nøkkelen til en god prinsessekake er å bruke ferske ingredienser, noe som vil reflekteres i kakens rike og dekadente smak.

Den tradisjonelle prinsessekaken er hele tre etasjer høy, med en luftig og lett sukkerkake som basis. Mellom etasjene finner man typisk en frisk og fruktig syltetøy, ofte av bringebær eller jordbær, samt en rik og kremet vaniljekrem. Dette gir en herlig blanding av smaker og teksturer i hver bit.

Øverst på prinsessekaken ligger et tykt lag med marsipan, som både gir en ekstra sødme og lar kreativiteten få fritt løp når det gjelder pynting. Tradisjonelt er marsipanen farget grønn og dekorert med krativt utformede marsipanroser, men det er helt opp til bakeren. Noen velger å bruke naturlig farget marsipan, mens andre bruker en farge som passer til anledningen.

Til tross for at prinsessekake er en tradisjonell skandinavisk rett, har dens popularitet spredd seg til andre deler av verden. I løpet av de siste årene har en rekke konditorier begynt å tilby prinsessekake som en spesiell godbit, og denne delikatessen har blitt lovprist av matkritikere verden over for sin unike blanding av smaker og teksturer.

Som en avslutning er det viktig å nevne at prinsessekake er mer enn bare en kake. Den bærer med seg tradisjoner og familiehistorie, og blir for mange et symbol på feiring og samhørighet. Denne skandinaviske perlen av en kake fortjener definitivt sin plass på dessertbordet, uansett anledning.