Rimboboller

Ingredienser
25 gr. gjær 2 dl. kald melk 200 gr. romtemperert smør el. margarin 1 ss. sukker ca. 6 dl. hvetemel (350 gr.) Fyll: 75 gr. smør el. margarin 2 ss. sukker 2 ts. vaniljesukker Til pensling: egg Til pynt: 1 dl. melis 1 ss. vann
Tilberedning
1. Smuldre gjæren i en bolle. Tilsett melk, og rør til gjæren er oppløst. 2. Tilsett smør, delt i mindre biter, sukker og mel. Arbeid raskt sammen til en smidig deig. 3. Kjevle ut deigen til en stor firkant, 40×40 cm., på et melet arbeidsbord. 4. Skjær leiven i firkanter, 8×8 cm. 5. Rør sammen ingrediensene til fyllet. Fordel det på midten av firkantene. 6. Brett de fire hjørnene på deigbitene inn over fyllet. 7. Legg bollene i papirformer. Sett på stekeplate. 8. Dekk dem til, og la heve ca. 2 TIMER i romtemperatur. 9. Pensle bollene med sammenpisket egg. 10.Stek bollene midt i ovnen ved 250 grader, 5-8 minutter. I varmluftsovn ved 200 grader, ca. 8 minutter. Tips: Frys bollene stekte, men uten glasur, eller ferdighevede, men ustekte. De ustekte bollene tar du ut av fryseren samtidig som du setter på ovnen. Stek dem, se ovnstemperatur og tid over.

Mer om emnet: Rimboboller

Rimboboller er en bakespesialitet som er kjent for å være svært populær i det nordlige Norge, spesielt i området rundt Tromsø. Det som kanskje er litt mindre kjent, er at rimboboller også har en interessant historie bak seg. Navnet «rimbobolle» skal visstnok være hentet fra et gammelt nordnorsk ord som betyr «store, myke boller». Denne benevnelsen er beskrivende for disse deilige bakervarene som er kjennetegnet ved sin bløte og luftige konsistens.

Mens mange bakverk har oppskrifter som har endret seg over tid, har rimboboller en tradisjonell oppskrift som har vært relativt konstant siden dens opprinnelse. Denne oppskriften inneholder en blanding av standard bakingredienser som mel, sukker, gjær, melk, smør og egg, og gir bollene deres kjente myke og søte smak. Noen varianter inkluderer også rosiner, kardemomme eller vanilje for ekstra smak.

Rimboboller er også kjent for sin spesielle form. Mens de fleste bollene er runde, er rimbobollene preget av sin karakteristiske flatbunnede form. Dette gjør at de kan stables på hverandre, noe som er en stor fordel når man skal transportere eller lagre dem.

Tradisjonelt sett er rimboboller et populært innslag på kakerbordet ved spesielle anledninger som jul, påske og bursdager i Nord-Norge. De er også populære som en godbit til kaffen eller teen.

På tross av deres nordlige opprinnelse, har populariteten til rimboboller vokst utover Nord-Norge. De er nå å finne i bakerier over hele landet, og oppskrifter på disse deilige bollene er å finne i en rekke norske bakebøker. Med sin unike form og uimotståelige smak, er rimboboller et eksempel på norsk bakekultur på sitt beste.

I en verden av stadig skiftende mattrender, står rimboboller som et bevis på det tidløse ved tradisjonell norsk bakekunst. Med sin rike historie og utsøkte smak er de så absolutt en kulturrikdom verdt å bevare for fremtidige generasjoner.

2 kommentarer om “Rimboboller”

  1. De er kjempegode. Jeg baker de ofte. Jeg bruker vaniljekrem som fyll, det er mer vellykket hos meg ????

Legg igjen en kommentar