Ingredienser
1 1/2 l kyllingkraft 70 g benmarg eller marg fra ca 4-5 margben (snakk med slakteren) 1 middels løk eller 4 store sjallotløk, finhakket 6 dl Arborio- eller Carnaroli-ris salt 1/2 – 3/4 flaske god tørr rødvin 2 ss tomatpure en stor klype nykvernet sort pepper en stor klype revet muskatnøtt 70 g Parmigiano-Reggiano eller Grana Padano-ost 2 ss usaltet smør
Tilberedning
1. Kok opp kraften i en gryte, reduser varmen og småkok. 2. Smelt margen i en nokså tung gryte på middels varme. 3. Fres løken i margen under stadig omrøring til den er blank. 4. Skru opp varmen, tilsett risen, og rør godt til alle riskorn er blanke. 5. Tilsett nok kyllingkraft slik at du såvidt dekker over risen. 6. Skru ned varmen og tilsett nok kyllingkraft til at du dekker såvidt over risen. 7. Smak til med salt og rør godt én gang. 8. Når du ser luftbobler i risen tilsett en øse med kraft og en liten skvett rødvin. Fortsett med samme prosessen,1 øse (og en skvett) om gangen, under nokså stadig omrøring. 9. Tilsett tomatpure samt litt mer kraft etter ca ti minutters koketid for risotto´en. 10. Fortsett å koke inn mer kraft til risen er al dente (det tar ca. 20 minutt). 11. Ta gryten vekk fra kokeplaten. 12. Rør først pepper og muskatnøtt i risotto´en og deretter osten. Rør til alt er godt blandet og osten har smeltet. Tilsett litt kraft hvis risotto´en er for tørr. 13. Rør i smøret til slutt og server straks på forvarmede tallerkener.

Om Risotto med vin

Risotto med vin er en italiensk klassiker som bare må prøves. Rettens tekstur og komplekse smak kommer fra vinen som er en av ingrediensene, i tillegg til ris og ost. I dag skal vi løfte sløret av noen uutforskede fakta og ny informasjon om denne deilige retten.

Å lage risotto med vin er en kunst. Det krever finesse for å balansere smakene riktig. Det er viktig å notere at det ikke er noen vin som kan brukes til å lage denne retten. Man kan ikk bruke hva som helst for å få frem den ønskede smaken. Hvitvinen er det uskrevne valget til denne retten fordi det tilfører retten en subtil men kraftig syrhet som balanserer rikheten i retten. Egnet hvitvin kan være Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, eller en Chardonnay .

Ved valg av vin for å lage risotto, må man også ta hensyn til måltidets andre komponenter. For eksempel, hvis du har en sjømatrisotto, kan en mer fruktig hvitvin som Pinot Grigio være ideell. På den annen side, for kjøttbaserte risottoer, kan en Chardonnay være et bedre alternativ på grunn av sin fyldige smak. Men husk på, dersom du ikke ville drukket vinen til middag, er det kanskje ikke lurt å bruke den i matlagingen heller.

For å lage en vellykket risotto med vin, er det noen tips å følge. En av dem er at vinen skal være romtemperert og tilsatt etter at risen har blitt lett brunet i gryten. Vinens syrlighet skal hjelpe til å rense pannen av «brente» riskorn, samtidig som det også hjelper til med å gi retten en fyldigere tekstur.

Den andre ingrediensen, Arborio-ris, er viktig i å gi risotto dens karakteristiske kremete tekstur. Denne typen ris har en høy stivelsesinnhold som hjelper i å skape rettens kremethet. Et annet tips er at risotoen skal kokes over lav varme og røres hele tiden for å sikre en jevn varmefordeling.

Risotto med vin vil alltid være en tidløs klassiker. Hver gang du lager det, får du en mulighet til å eksperimentere med forskjellige typer vin for å utforske forskjellige smaker og teksturer. Så neste gang du planlegger en italiensk middag, hvorfor ikke prøve hånden din på en delikat og smakfull risotto med vin?.