Ingredienser
2 ss mild olivenolje 2 ss meierismør 1 løk, finhakket 2 fedd hvitløk, finhakkede 1 gulrot, finhakket 1 stilk stangselleri (med bladene), finhakket 225 g god kalv- eller kjøttdeig 225 g god svinedeig 4 store modne tomater, uten skinn, hakkede (kan erstattes med gode hermetiske tomater) en stor stilk med frisk timian, hakket salt og nykvernet sort pepper 1,5 dl kalv- eller kyllingkraft 1 glass god rødvin 2-3 ss kremfløte
Tilberedning
1. Varm olje og smør i en gryte. 2. Fres løk, hvitløk, gulrot og selleri på middels varme til myk. 3. Skru opp varmen og brun kjøttet i gryten. 4. Tilsett tomat og timian og smak til med salt og pepper. 5. Kok opp, reduser varmen og småkok til mestparten av væsken har fordampet. 6. Tilsett litt kraft og litt vin og la sausen småkoke i ca 1 1/2 timer (tilsett mer kraft og vin etter hvert; du kan også bruke litt vann hvis du går tomt for kraft og vin). 7. Rør i fløte og smak til med salt og pepper. Denne sausen serveres med pasta, helst papardelle eller tagliatelle, og MÅ toppes med revet, ekte Parmesanost.

Om Ragu

Ragu er en kulinarisk tradisjon som stammer fra Italia. Det er en kjøttsaus, vanligvis servert over pasta, polenta eller risotto. Selv om det er mange regionale variasjoner av ragu rundt om i verden, stammer den fra regionen Emilia-Romagna i Nord-Italia. Det er interessant å merke seg at om du noen gang har nytt en tallerken spaghetti bolognese, har du spist en type ragu.

En sentralt aspekt av ragu er bruken av kjøtt. Tradisjonelt er kjøttet langtidskokt i en blanding av hakkede grønnsaker, vin og tomater, selv om det er noen versjoner uten tomat. Grunnen til langtidsteknikken er å gi kjøttet tid til å utvikle rike, dype smaker som smelter sammen med de andre ingrediensene. Kjøttet som brukes varierer, men noe av det mest vanlige kjøttet er okse, lam, kylling eller vilt.

Det er mange ulike typer ragu, og variasjonene er basert på de lokale ingrediensene, praksisene i matlaging og smakene som tilbys. For eksempel er Ragu alla Bolognese, eller bare Bolognese, en av de mest kjente typene. Den fokuserer på bruk av magert oksekjøtt, pancetta, grønnsaker, hvitvin og litt tomat, og er kjent for sin tykke, rike konsistens og smak.

Ragu er en fundamental bestanddel i italiensk matlaging, og den inngår i mange tradisjonelle retter. For eksempel brukes den i lasagne, en rett som mange assosierer med Italia. Lasagnen varianten man finner i den nordlige delen av Italia bruker ragu alla bolognese. I tillegg er ragu essensiell i moussaka, en gresk rett som består av aubergine, poteter, og en deilig ostesaus.

Til tross for de mange variantene, så har alle ragu-typer en ting til felles; slow-cooking prinsippet. Uansett hvilken type kjøtt som brukes, eller hvilke grønnsaker, urter eller krydder som tilsettes, så er nøkkelen til en god ragu tid. Den langsomme tilberedningen gjør at alle smakene virkelig kan komme frem og skape en intens og tilfredsstillende rett som har vært elsket i mange generasjoner. Ragu er mer enn bare en saus; den er en kulinarisk feiring av tålmodighet, nøyaktighet og kjærlighet til god mat.