Ingredienser
1 side sylteflesk 2 ts salt 1 ts hvit pepper 1 ts allehånde 1 ts hel nellik , knuses 1 ts revet muskat
Tilberedning
Fleskesiden skjæres i to på langs slik at den henger sammen til et langt stykke, altså ikke helt gjennom. Brett ut til sammenhengende lengde med svoren ned. Dryss krydder utover det lange kjøttstykket. Rull sammen (begynn på motsatt side av svoren) slik at svoren kommer ut. Surr med bomullstråd og pakk i klede/kjøkkenhåndkle. Surr igjen. Legg i kokende vann (tilsatt 2 ts salt pr. l , 1 gulrot, 1 løk, 1/2 purre, hel pepper), og la trekke ved 80 gr varme minst et par timer. Trekketid kommer an på tykkelsen. Ta opp med hullsleiv og la hvile et kvarters tid. Legg under press. Øk presset etter hvert som den bli kaldere. La den ligge i press (5-6 kilo) et døgn.

Mer om emnet: Rullepølse

Rullepølse er en tradisjonell skandinavisk rett, spesielt fremtredende i Danmark og Norge. Ordet ‘rullepølse’ kommer fra det danske ordet for ‘rulle’ som betyr ‘å vri eller snurre’, og ‘pølse’, som betyr ‘sausage’. Det er generelt laget av flatt kjøtt, ofte svin eller kalvekjøtt, som er rullet inn i en tett logg rundt forskjellige ingredienser for smak, slik som gressløk, persille, løk, nellik og peper. Dette gir rullepølse sin særegne og kjærtegnet smak.

Rullepølse er ofte servert som en del av et større måltid, spesielt under høytider eller spesielle anledninger. I Norge er det et vanlig utsagn på julebordet eller påskebordet. Det kan imidlertid også bli funnet i hverdagens matvalg, spesielt som en pålegg på smørbrød. Det nytes best med sennep, agurker eller rødbeter, og blir ofte parret med andre tradisjonelle norske delikatesser som flatbrød eller rugbrød.

En tradisjonell metode for tilberedning av rullepølse innebærer først å salt kjøttet og la det sitte i kjøleskapet over natten for å trekke ut overflødig fuktighet. Kjøttet blir deretter krydret med valgte krydder før det er rullet tett og sikret med kjøkkentråd. Det pakkede kjøttet er deretter sakte kokt i en kjele med saltvann i flere timer, noe som gir det tid til å absorbere smaken fra alle de forskjellige ingrediensene.

Selv om rullepølse tradisjonelt lages fra grunnen av, kan det også kjøpes ferdiglaget fra mange slakterier og supermarkeder, både i Norge og i utlandet. Faktisk har populariteten til denne retten vokst så mye at den nå er tilgjengelig i en rekke forskjellige smaker og varianter, inkludert versjoner med ekstra krydder eller til og med eksotiske ingredienser for en moderne vri.

Rullepølse er en enestående del av norsk matkultur. Den kombinerer tradisjonelle matlagingsteknikker med en iboende sjenerøsitet for å skape en rett som er både rik på smak og historie. Selv om nøyaktig oppskrift og presentasjon kan variere avhengig av regionen, er hovedkomponentene alltid de samme, og rullepølse forblir en synonym med norsk husmanskost som både minner oss om vår fortid og inspirerer oss til nye kulinariske oppdagelser.