Ingredienser
300 g smør 200 g sukker røres hvitt. 8 eggeplommer tilsettes. 300 g hvetemel 2 ss kakaopulver 50 g strøkavring siktes i. 8 eggehvitter stivpiskes. Tilsett 100 g sukker og pisk videre til massen er seig og blank.
Tilberedning
Tilsett 100 g sukker og pisk videre til massen er seig og blank. Tilsett ca. 1/3 av eggemassen til deigen og rør godt. Resten vendes så forsiktig inn med slikkepott. Røren fylles så i en smurt og strødd (med strøkavring) springform. Kaken stekes i forvarmet ovn ved 170 grader i ca. 70 minutter. Deretter avkjøles kaken i formen. Del kaken i to lag og fordel ca. 150 g varmt aprikosesyltetøy mellom lagene, på toppen og på sidene. Kle deretter kaken med ca. 200 g utkjevlet marsipan. 200 g mørk kokesjokolade smeltes og smøres i et dekkende lag over marsipanen. Kaken avkjøles. Skjær så med varm kniv i passende stykker gjennom sjokolade og marsipan for at man siden skal kunne lage pene stykker. Denne oppskriften er laget av Arne Forslund Bakken på www.hagenpaakleiva.net

Mer om Sachertorte

Sachertorte er en tradisjonell kakestil som stammer fra hjertet av det østerrikske kjøkkenet. Den ble først introduksert i 1832 av Franz Sacher, en 16 år gammel lærling, for prins Metternich i Wien. Men det var først når hans sønn Eduard Sacher perfeksjonerte oppskriften og introduserte den for den kjente Café Sacher, at kaken ble en del av det østerrikske nasjonalrommet.

Sachertorte er en sjokoladekake, meningen med dens unike smak er en delikat balanse mellom de rike sjokoladeflakene og en tynn lag av aprikosmarmelade mellom to lag med sjokoladekake. Denne distinkte kombinasjonen gir Sachertorte sin utmerkede spesielle smak. For å sette prikken over i’en, er kaken dekket med et skinnende lag av smeltet sjokolade som gir den en elegant estetisk appell.

Selv om oppskriften fra Café Sacher forblir en tett bevoktet hemmelighet, finnes det mange variasjoner av Sachertorte rundt om i verden. Noen tilføyer et lag med pisket krem på toppen, andre foretrekker å servere det med pisket krem ved siden av. Mange konditorer har tatt på seg utfordringen med å legge sin egen vri på denne klassiske oppskriften, enten ved å bytte ut aprikosmarmeladen med en annen type eller ved å legge til ulike typer krydder i sjokoladekaken.

Tross sin østerriksk opprinnelse, har populariteten til Sachertorte spredt seg langt utover landets grenser. Den er nå en ettertraktet delikatesse i mange land, spesielt i Europa. Faktisk, hver desember, på Sacher Tortes dag, feires denne kaken over hele verden.

Sachertorte er mer enn bare en kake, det er et stykke historie og kultur vevd inn i det østerrikske kjøkkenet. Den har overlevd gjennom generasjoner, beskyttet av hemmelighold og nysgjerrighet rundt den opprinnelige oppskriften, og dens popularitet bare fortsetter å vokse. Det er ingen tvil om at denne dekadente delikatessen vil fortsette å være et symbol på østerriksk konditori for generasjoner fremover. Så neste gang du nyter en bit av en Sachertorte, husk at du ikke bare nyter en deilig sjokoladekake, men at du også deltar i en langvarig østerriksk tradisjon.