Ingredienser
1 dl kremfløte 300 g meierismør 1-2 ss sitronsaft nykvernet pepper 4 ss finhakket persille
Tilberedning
Småkok kremfløten i ca 5 minutter, så det bare er litt igjen i kjelen. Trekk kjelen til side og visp inn terninger av romtemperert smør. Ta i litt smør av gangen så smøret smelter i sausen mellom hver gang. Fortsett til alt smøret er brukt opp og sausen er jevn og fyldig. Smak til med sitronsaft og litt nykvernet pepper. Tilsett finhakket persille og la sausen så vidt stå på varmen. Sausen må IKKE koke. Den vil da skille seg.

Mer om emnet: Sandefjordsmør

Sandefjordsmør har en dyp historisk forankring i Norge og er særlig kjent som komponent i den tradisjonelle retten, torsk med Sandefjordsmør. Dette er en smørsaus som fikk sitt navn fra byen Sandefjord i Vestfold, kjent for sin rike sjømatkultur. For mange er Sandefjordsmør et uadskillelig element av den norske matidentiteten, og går derfor tett hånd i hånd med historien om det norske kjøkken.

Opprinnelig ble Sandefjordsmør laget uten kremfløte, men dagens versjon inkluderer ofte dette meieriproduktet, sammen med saltet smør og hakket persille som hovedingredienser. Det spennende elementet med denne oppskriften er at enhver kan gjøre små tilpasninger som passer deres egne smaksløker: du kan eksempelvis tilsette litt revet sitronskall eller hvitvinseddik for ekstra smak.

Utover å være en viktig del av torskeretten, kan Sandefjordsmør også bidra med sin rike og fulle smak til andre sjømatretter. Stekt eller kokt fisk, reker og blåskjell kan alle nyte godt av et tilbehør med Sandefjordsmør. Til og med noen kjøttretter som kylling kan smaksettes med denne deilige sausen for å gi et friskt norsk preg. Andre steder brukes Sandefjordsmør som en dukkert for nystekte brød, noe som vitner om dens allsidighet.

Sandefjordsmør har også sin plass i noen høytidstradisjoner, særlig til jul, når bordene bugner over av norsk sjømat. Sandefjordsmør brukes da ofte til å gi en ekstra smaksdimensjon til den tradisjonelle torskemiddagen. Den blir gjerne servert i en separat saus-skål slik at hver person kan tilpasse mengden etter eget ønske.

Selv om Sandefjordsmør først og fremst er kjent i Norge, har det begynt å gjøre en entré på matbord verden rundt. Gjennom norske emigranter og kulinariske ambassadører, har sausen funnet sin vei til høytidstabeller og fine dining-restauranter over hele kloden. Det ser ut til at verden er i ferd med å bli kjent med, og utvikle en smak for denne norske kulinariske skatten.

Oppsummert er Sandefjordsmør en hyllest til det norske kjøkken og dets sjømattradisjoner. Med en enkel blanding av kremfløte, smør og persille, bringer denne så enkel og allikevel så rik saus, en bit av Norges kulinariske arv til bordet. Og mens den fortsetter å glede ganer både lokalt og internasjonalt, står Sandefjordsmør som et levende eksempel på hvordan enkle ingredienser kan skape en uforglemmelig smaksopplevelse.