Ingredienser
3 banansjalottløk (evt. 6 sjalottløk) 1 stor klump fersk ingefær 500 g ytrefilet av svin Olje til steking 5 fedd hvitløk 1 chili med frø Saften av to appelsiner Skall av en appelsin 2,5 dl kyllingkraft (buljong) 2 ss akasiehonning 1 ss 5 spice-krydder 4 ss soyasaus 1 fersk søt chili (evt. paprika) 3 vårløk 1 potte koriander Bønnespirer Babyspinat
Tilberedning
Skjær kjøttet i skiver, og brun det i en gryte eller wok i solsikkeolje eller annen nøytral olje. Ta ut kjøttet. Rens og hakk løk, og surr i olje, ha i hakket chili med frøene, ingefær i store biter og til slutt hakket hvitløk. Ha kjøttet tilbake i gryten sammen med appelsinsaft og revet skall, kyllingkraft, krydder og soyasaus. Kok til kjøttet er mørt, minst en og en halv time. Til slutt røres inn hakket vårløk, søt chili, koriander og honning. Legg renset babyspinat og bønnespirer på hver porsjonstallerken. Hell svinegryten glovarm fra gryten over. Noen vil synes søt chilisaus passer godt på dette. Server med nanbrød eller evt. nudler/ris.

Mer om: Schezuangryte

Schezuangryte er en tradisjonell rett som stammer fra Schezuan-provinsen i sørvestlige Kina. Navnet Schezuan henviser til dette området, kjent for sin sterke, varme og intense smak. Rettene karakteriseres av dyp, rik og kompleks smak, basert på en kombinasjon av urter, krydder og ingredienser unike for regionen.

En av de mest karakteristiske egenskapene til Schezuangryte er bruken av Sichuan-pepper. Denne pepperarten fremkaller både en krydret smak og en følelse av prikking eller nummenhet i munnen. Sichuan-pepper, sammen med hvitløk, ingefær og fermentert bønnepasta, gir Schezuangryte dets karakteristiske smak som balanserer det sterk, søte og sure.

Det finnes mange varianter av Schezuangryte, både innenfor Kina og internasjonalt. Noen populære versjoner inkluderer kylling, biff, svin og tofu. Utvalget av grønnsaker i gryten kan variere, men vanligvis inneholder den brokkoli, babymais, gulrøtter og bambusskudd. Vanligvis serveres retten med ris, men noen liker å ha nudler i stedet.

Til tross for sin komplekse smak, er Schezuangryte overraskende enkel å lage hjemme. Med riktig kombinasjon av krydder og ingredienser, kan du lage en autentisk smak av Schezuan-provinsen på ditt eget kjøkken.

Til slutt er det viktig å merke seg at selv om Schezuangryte er kjent for sin sterke krydder, kan du justere mengden krydder for å passe din smak. Det er dette som gjør Schezuangryte til en så tiltalende og fleksibel rett. Enten du foretrekker retten mild, medium eller ekstra krydret, kan du alltid tilpasse Schezuangryten til å passe din gane.