Sitronsmør

Ingredienser
2-3 sitroner 125 gr smør (usaltet eller ”Søren så godt”) 250 gr sukker 175 ml nypresset sitronsaft skallet av 2-3 sitroner 3 egg
Tilberedning
Rasp skallet av sitronene, pass på så du ikke får med det hvite. Press sitronene. Helle sitronsaften i en gryte sammen med sukker, sitronskall og smør. Visp eggene og sil dem opp i gryta. La tykne i vannbad eller på svak varme til det tykner til en krem. Avkjøles i en krukke. Serveres med scones til te, eller på nybakt brød, gjerne med blåskimmelost!

Mer om emnet: Sitronsmør

Sitronsmør er en tykk, kremet saus som er ekstremt allsidig og kan benyttes i på flere forskjellige typer retter. Dette velsmakende pålegget, også kjent som ‘lemon curd’ på engelsk, har mangedobbelt bruksområde i matlaging. Fra å være den søte og syrlige fyllet i kaker og paier, til å glasere friske bær for en salte dessert, er sitronsmør en elsket ingrediens blant hjemmekokker og profesjonelle kokker.

Sitronsmør er laget fra enkel, hele matvarer som sitroner, sukker, egg og smør. Søthet fra sukkeret, syrlighet fra sitronene, rikheten fra eggene og smøret lager en perfekt kombinasjon som gir en kraftfull smaksopplevelse. Det koker langsomt over lav varme til den blir tykk nok til å feste seg til en skje, det gir den berømte rike og glatte konsistensen. For å bevare friskheten og smaken, bør det oppbevares i en tettbeholdende glassbeholder i kjøleskapet.

Prosessen med å lage sitronsmør hjemme er ikke bare rimelig, men også veldig givende. Det er en flott måte å bruke overskytende sitroner fra hagen, og resultatet er fantastisk; du får en frisk og syrlig smakssaus som kan brukes på mange forskjellige måter i kjøkkenet. Du kan bruke den som en glasur til kaker, fylle tartletter eller pai, røre den i yoghurt eller bare spre den på et stykke toast til frokost. Mulighetene er uendelige!

Sitronsmør er også et fantastisk gaveide. I en vakker glasskrukke med et pent bånd, gjør sitronsmør en oppmerksom og personlig gave som viser at du har lagt tid og omsorg i å lage noe spesielt for mottakeren. Det er en perfekt gave til jul, bursdager, bryllup eller hvilken som helst annen spesiell anledning hvor du vil vise noen at du bryr deg.

I et nøtteskall, sitronsmør er en enkel, men rik og smakfull saus som har en rekke bruksmuligheter i matlaging. Og selv om det er ganske enkelt å lage, krever det litt tid og tålmodighet å lage. Men den dekadente, fløyelsaktige teksturen og den friske, syrlige smaken fanger virkelig essensen av hjemmelaget matlaging, og er vel verdt innsatsen. Så hvorfor ikke prøve å lage din egen sitronsmør? Du vil bli overrasket over hvor lett det er, og resultatet vil definitivt være tilfredsstillende.

Legg igjen en kommentar