600 g fersk eller frossen laks i 8 skiver
Glasur:
3 limefrukter
2 sitroner
1 appelsin
1 kvist fersk rosmarin
4 ss honning
Tomat- og eplekompott:
2 syrlige epler
34 salatløk
2 cm fersk ingefær
250 g cherrytomater
2 ss smør
1 dl vann
Honning
1/2 potte fersk basilikum
Limesmørsaus:
3 schalottløk
3 ss presset lime + revet skall av 1/2 lime
150 g usaltet smør
1 dl tørr hvitvin
1 dl fløte
Salt og pepper
Start med sitrusglasuren: Vask frukten og riv skallet i en kjele. Presse i saften. Rør i honningen og legg i rosmarinkvistem.
Kok sakte sammen til tykk marmeladekonsistens.
Lag kompotten mens marmeladen koker. Skyll eplene, skjær bort kjernehuset og del fruktkjøttet i tynne skiver. Rens og skjær løk i 2 cm biter. Skrell og riv ingefær i en kjele. Skyll og del tomatene. Strimle basilikumen. Kok opp ingefæren med smøret og vannet. Legg i tomatene og løken og småkok i 3 minutter. Legg i appelskivene og småkok ytterligere noen minutter.
Ta kjelen av varmen og rør i basilikum. Smak til med honningg, salt og pepper.
Limesmørsaus:
Skrell og hakk schalottløken. Vask en lime og riv halvoarten av skallet. Press den og 1 lime til så det blir 3 ss saft.
Fres løkhakket i 2 ss av smøret i en kjele til det mykt men ikke tatt farge. Tilsett skallet, limesaften og vin. Småkok noen minutter.
Sil bort løken og hell tillbake væsken sammen med fløten i kjelen.
Varm opp, men ikke fosskok. Rør om og visp i smøret litt etter litt så det blir en blank saus. Smak til med salt og pepper.
Stek lakseskivene et par minutter på hver side.
Legg kompotten på tallerkener. Legg laks oppå og bre på sitrusglasuren. Servera med smørsausen.