Ingredienser
2 egg 2 dl sukker 1 dl hvetemel 0,75 dl bakekakao 1 ts vaniljesukker 100 g smør/ margarin
Tilberedning
Smelt smøret og smør ei form, 24 cm i diameter. Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt oppi hvetemel, kakao og vaniljesukker. Rør i smøret til slutt. Stekes i nøyaktig 21 min på 175 grader på nest nederste rille. Om du klarer å vente smaker den best dagen etter.

Mer om Sjokoladekake fra Hedmark

Hedmark er kjent for sin varierte kultur, fantastiske natur og ikke minst, dens deilige matretter. Blant de mange smakfulle godsakene finner vi sjokoladekake, en rett som har vært i evig evolusjon i dette området. Denne søtsaken fra Hedmark har unike kvaliteter som skiller den fra alle andre sjokoladekaker.

Den tradisjonelle sjokoladekaken fra Hedmark leder ofte til en nostalgisk følelse blant mange nordmenn, da den har en distinkt og fyldig sjokoladesmak, er fuktig i tekstur, og har en perfekt balanse av sødme. Men hvordan oppnås disse kvalitetene? Hemmeligheten ligger i bruken av kvalitetsingredienser og metodene som brukes til å blande dem sammen. Hedmark-kokkene benytter seg ofte av mørk sjokolade av høy kvalitet, lokalt produsert melk og smør, og ferske egg. Tilsetningen av kaffe i deigen er også en velkjent metode for å forsterke og intensivere sjokoladesmaken.

En annen unik egenskap ved Hedmark sjokoladekake er dens presentasjon. Den serveres ofte uten glasur eller pynt, slik at den rike sjokoladesmaken kan være hovedattraksjonen. Pustringen av litt melis over toppen er alt som trengs for å legge et dekorativt og smakfullt lag til denne sjokoladekaken. For en videre raffinert versjon kan deigen også inkludere hakket nøtter, rosiner eller kirsebær for å tilføre en annen dimensjon av smak og tekstur.

Gjennom årene har mange lokale bakere i Hedmark gjort sin egen vri på den tradisjonelle sjokoladekaken, noe som har ført til en rekke innovative tolkninger. Noen inkluderer finhakkede mandler for en knasende tekstur, noen legger til en sjenerøs mengde konjakk eller rom for en voksen vri, mens andre foretrekker en mer subtil tilnærming, og legger til et snev av vanilje for å komplimentere sjokoladesmaken.

Til tross for de mange variasjonene, er kjærligheten til sjokoladekake fra Hedmark universell. Uansett om det er bursdager, bryllup, jubileer, eller en vanlig helgedag, er det å nyte en skive av denne rike, sjokoladekaken med en kopp kaffe en tradisjon mange ikke vil gå glipp av.

Bakekunst er en levende tradisjon som alltid vil være i forandring, men det som forblir det samme, er kjærligheten til smaken hos folk. Ingen bakevarer kan utfordre sjokoladekakens plass i hjertene til Hedmark-folket. Fra dype skoger, langs elvene, over de brede slettene og inn i byene, finnes det en bakt godbit som alltid bringer et smil til ansiktene våre: sjokoladekake fra Hedmark.