Ingredienser
200 g lettsaltet flesk 500 g hodekål 2 gulrøtter 5 poteter 1 liter væske (kjøtt- eller skinkekraft eller vann + 1 buljongterning) 5 allehåndekorn 1 laurbærblad evt salt persille
Tilberedning
Skjær flesket i terninger, kålen i fine strimler. Kålen kan også strimles på strimleskiven i en food processor. Skrell gulrøttene og skjær dem i skiver, skrell potetene og skjær dem i terninger. Kok opp kraften eller vann og buljongterning med krydderet. Legg i de oppskårede grønnsaker og flesk og kok suppen under lokk i ca 20 minutter. Smak til og tilsett eventuelt salt. Bland i rikelig med hakket persille. Serveres med brød.

Mer om Skånsk kålsuppe

Skånsk kålsuppe er en tradisjonell og velsmakende rett fra Skåne i Sverige. Den karakteristiske smaken skylder suppen til kjøttet, kålen og kraften, som sammen blendes til en fyldig og næringsrik suppe. I denne artikkelen skal vi utforske Skånsk kålsuppe ytterligere, ved å se på dens opprinnelse, hvordan den tilberedes, samt hvilke varianter som finnes.

Kålsuppe er kjent over hele verden, men Skånsk kålsuppe skiller seg ut fra mengden. Dette skyldes den unike kombinasjonen av grønnsaker, kjøtt og en smakfull buljong. Denne suppen stammer fra middelalderen, da kål var en svært vanlig grønnsak i Skåne og ble ofte brukt i matlaging. Dens popularitet kan tilskrives dens mangfoldige anvendelse i matlaging, dens tilgjengelighet og dens ernæringsmessige verdi. Navnet Skånsk kålsuppe viser til regionen hvor denne retten opprinnelig kommer fra.

Når vi snakker om fremgangsmåten for å lage Skånsk kålsuppe, begynner det med å forberede en solid kraft. Kraften lages av kjøtt, vanligvis enten oksekjøtt eller kalvekjøtt. Kjøttet simrer i flere timer for å trekke ut så mye smak som mulig. Deretter tilsettes kålen, sammen med andre grønnsaker som gulrøtter, løk, poteter, og krydder som laurbærblader, allehånde, og svart pepper. Alt dette koker sammen til en tykk suppe.

Det er forskjellige varianter av Skånsk kålsuppe, alt etter smak og områdets tradisjoner. Noen liker å inkludere andre grønnsaker som neper, selleri eller persillerot. Andre liker å tilsette ekstra krydder for å gi suppen en sterkere smak. Det er også mange vegetariske varianter av Skånsk kålsuppe, der bønner eller linser brukes i stedet for kjøtt.

Til slutt, er Skånsk kålsuppe ikke bare en kulinarisk nytelse, men også en kilde til mange viktige næringsstoffer. Kålen inneholder store mengder vitamin C, fiber og kalium, mens kjøtt gir en god dose protein. Dette gjør Skånsk kålsuppe til et sunt og balansert måltid som er både næringsrikt og smakfullt.

Som vi har sett, er Skånsk kålsuppe en tradisjonell svensk rett som har mye å tilby, både i form av smak og ernæring. Fra dens rike historie til sine mangfoldige varianter, er det ingen tvil om at denne suppen fortjener en plass på matbord over hele verden.