1. Spis økologisk

2. Baser kosten din på økologisk kjøtt, fisk, frukt, grønt osv.
Du er genetisk programmert til å spise naturlige matvarer som kjøtt, fisk, frukt, grønnsaker, egg, nøtter, frø osv. Det er de matvarene, forfedrene dine levde av for 10.000 år siden, og kroppen din har de samme behovene som deres hadde. Disse matvarene bør utgjøre grunnlaget for kosten din og de vil forsyne deg med de byggesteinene som skal til for å bygge en sterk, sunn og vakker kropp. Prøv å unngå alle kornprodukter og forarbeidede karbohydrater som brød, pasta, hvit ris osv. Vurder hver gang du kjøper en matvare om forfedrene dine for 10.000 år siden hadde adgang til den. Hvis ikke så la den ligge igjen på hylla!3. Er det hvitt er det dritt!

4. Finnes det et ord i innholdsdeklarasjonen som du ikke forstår? Ikke spise den matvaren!
Matvarene våre tilsettes flere og flere skadelige ingredienser for at få ernæringsmessig «døde» matvarer til å se levende ut, smake noe og gi dem en lang holdbarhet på måneder eller år! Gjør kroppen din og leveren din en tjeneste og hold deg til friskt økologisk kjøtt, fisk, grønt, frukt, egg, nøtter, frø osv.5. Jo lengre holdbarhet, desto mer skadelig for kroppen din!
Med mindre det er et ubearbeidet produkt som har en naturlig lang holdbarhet som for eksempel kokosolje, er lang holdbarhet et uttrykk for at produktet enten er tilsatt massevis av kjemiske stoffer eller er så kraftig forarbeidet at det er ernæringsmessig «dødt».6. Drikk vann!

7. Unngå de dårlige fettstoffene og få nok av de naturlige fettstoffene
Unngå herdet eller delvis herdet vegetabilsk fettstoff. Les innholdsdeklarasjonen grundig. Bruk økologisk smør i stedet for de mange unaturlige blandingsproduktene man kan få i dag. Sørg for utelukkende å innta naturlige fettstoff fra f.eks. avokado, nøtter, frø og kjøtt fra frittgående, økologiske dyr og bare innta naturlig kvalitetsfettstoff som fiskeolje, smør, kokosolje, palmeolje og olivenolje. Husk bare å steke i fettstoff som blir faste ved lave temperaturer (smør, andefett, kokosolje etc), de flytende oljene tåler ikke varmen!8. Følg 80/20 regelen
Livet skal være morsomt, og du blir ikke sunn av å være fanatisk! Hvis du utelukkende spiser matvarer kroppen din har bruk for i 80 % av måltidene, er det 20 % igjen hvor du kan skeie litt ut!9. Spis etter den metabolske typen din
Ved å finne din metabolske type – dvs. stoffskiftetypen din – og spise deretter vil du raskt få mer energi, finne din idealvekt og fettprosent og forbedre immunforsvaret din.10. Variér kosten din
Variasjon er livets krydder! Gjør måltidene dine spennende, velsmakende og stimulerende. Prøv gjerne å rotere matvanene dine ved ikke å spise det samme to ganger innenfor fire dager. Konklusjon Husk at jo flere penger virksomhetene bruker på å markedsføre en matvare, jo verre er den sannsynligvis for deg og helsen din! Gode, sunne matvarer krever ingen markedsføring for folk vet at de er sunne. Det er derfor du aldri ser tv-reklame for sunne matvarer som frisk frukt eller grønnsaker. Sørg for at du har både grønnsaker og kjøtt eller fisk på tallerkenen din ved hvert måltid. Kjøp ubearbeidede økologiske matvarer i stedet for industriens emballerte matvarer. Ved å utelukke forarbeidede, næringsfattige og «døde» matvarer fra kosten din vil du unngå menneskeskapte konserveringsmidler, fargestoffer, søtstoffer og plantevernmidler som den moderne matvareindustrien setter lit til for å gi produktene deres lang holdbarhet og for å øke salg og fortjeneste! Les også: Økologisk mat – ny-trend | Få en økologisk livsstil Et par enkelte mindre sunne matvarer i ny og ne gjør ingen forskjell på din generelle helse, bare sørg for at sjokolade, godteri, kaker, cola osv. forblir unntaket og ikke regelen, så vil du snart føle forskjellen omkring midjen og på den generelle helsen din. Det gjelder å være konsekvent. Følg 80/20 regelen: Hvis 80 % av det du spiser er det som moder jord har skapt deg til å spise, er det 20 % igjen som du gjør hva du vil med!Mer om: Slik kommer du i gang med å spise sunt
Å starte en sunn spisevaner kan virke overveldende, men det trenger ikke å være vanskelig. Her er noen tips for å sette i gang din sunne spisevei.
Den første tingen å gjøre er å innse at du ikke trenger å gjøre drastiske endringer over natten. Starte smått! Øk inntaket av frukt og grønnsaker gradvis, og reduser inntaket av usunne matvarer over tid. Dette vil gjøre overgangen til sunnere spisevaner mindre traumatiske og mer sannsynlig å bli vedvarende. Sett mål for deg selv, starte med å legge til en grønn salat til lunsjen din hver dag, eller bytte ut sukkerholdige drikker med vann.
En annen god strategi er å planlegge måltidene på forhånd. Dette hjelper deg å unngå uplanlagte og usunne måltider, og sørger for at du alltid har sunne ingredienser tilgjengelig. Når du handler, husk å lese matetikettene nøye. Lær å gjenkjenne sukker, salt og transfett i ulike former, slik at du kan unngå matvarer som er høye i disse usunne ingrediensene.
Tredje, lær å lage dine egne sunne måltider. Det er mange nettsteder og kokebøker tilgjengelig med hundrevis av sunne oppskrifter. Ikke vær redd for å eksperimentere på kjøkkenet! Prøv nye grønnsaker, korn og proteinkilder. Det å lære å lage dine egne måltider betyr at du har full kontroll over hva som går inn i din mat.
Sist, men ikke minst, vær tålmodig med deg selv. Det tar tid å endre vaner, så ikke bli desillusjonert hvis du ikke ser øyeblikkelige resultater. Husk at det viktigste er å gjøre sunne valg mer regelmessig, ikke perfekt hver gang.
Med disse tipsene i hånd, er du godt forberedt på å begynne din reise mot sunnere spisevaner. Lykke til!.