Det har vært sagt, skrevet og anbefalt mangt og mye i ernæringsjungelen og resultatet er at altfor mange mennesker er forvirret over hvordan man spiser sunt, og kanskje har mange gitt opp og setter liten deres til supermarkedets tilbudsavis? Men det er faktisk ganske enkelt å spise sunt; ved bare å følge de ganske enkle retningslinjene du får her vil du være på god vei til å få en veldig god helse og gi kroppen din den ernæringen den har bruk for.

Les også: Sunn kost – en oppsummering

For å oppnå optimal helse og god form med massevis av energi skal du innføre følgende prinsipper i ernæringen din:

1. Spis økologisk

okologisk-matVed å sørge for at en så stor del som mulig av matvarene dine er økologiske unngår du blant annet GMO og rester av plantevernmidler og andre giftige kjemikalier.

Undersøkelser har dessuten vist at økologisk frukt og grønt har et mye høyere innhold av antioksidanter, polyphenoler og viktige enzymer, og at økologiske animalske produkter fra friluft har en langt sunnere balanse i de essensielle fettsyrene.

De økologiske matvarene koster noe mer, men helsen din er verdt det, og så smaker de mye bedre! Det faktum at økologiske matvarer inneholder flere næringsstoffer er sannsynligvis grunnen til at mange mennesker opplever at de blir mette langt raskere når de spiser økologiske matvarer.

Mange mener altså at de spiser mindre når de spiser økologisk og derfor er også spørsmålet om økologiske varer virkelig er dyrere i det lange løp.

Les også: Økologisk mat er ekte mat

2. Baser kosten din på økologisk kjøtt, fisk, frukt, grønt osv.

Du er genetisk programmert til å spise naturlige matvarer som kjøtt, fisk, frukt, grønnsaker, egg, nøtter, frø osv. Det er de matvarene, forfedrene dine levde av for 10.000 år siden, og kroppen din har de samme behovene som deres hadde.

Disse matvarene bør utgjøre grunnlaget for kosten din og de vil forsyne deg med de byggesteinene som skal til for å bygge en sterk, sunn og vakker kropp. Prøv å unngå alle kornprodukter og forarbeidede karbohydrater som brød, pasta, hvit ris osv.

Vurder hver gang du kjøper en matvare om forfedrene dine for 10.000 år siden hadde adgang til den. Hvis ikke så la den ligge igjen på hylla!

3. Er det hvitt er det dritt!

melDe fire hvite «djevlene» er hvitt mel, hvitt sukker, hvitt salt og hvit melk som er pasteurisert og homogenisert. Skal du absolutt ha meieriprodukter og ikke kan få tak i råmelk skal du sørge for alltid å velge økologisk, uhomogenisert melk.

De som er følsomme overfor laktose bør bare bruke den feteste fløten som har lavere laktoseinnhold. Du kan også velge en yoghurt av god kvalitet, hvor laktosen er gjort lettere fordøyelig.

Mel og sukker inneholder ingen næringsstoffer og bør om mulig fullstendig unngås. Hvetemel inneholder dessuten gluten, som eksperter anslår at opp mot 50 % av europeere er allergiske eller intolerante overfor – mange av dem uten å være klar over det!

I stedet for å bruke hvitt bordsalt som er kraftig forarbeidet bør du kjøpe en havsalt som har bevart alle sine naturlige sporstoffer og mineraler.

4. Finnes det et ord i innholdsdeklarasjonen som du ikke forstår? Ikke spise den matvaren!

Matvarene våre tilsettes flere og flere skadelige ingredienser for at få ernæringsmessig «døde» matvarer til å se levende ut, smake noe og gi dem en lang holdbarhet på måneder eller år! Gjør kroppen din og leveren din en tjeneste og hold deg til friskt økologisk kjøtt, fisk, grønt, frukt, egg, nøtter, frø osv.

5. Jo lengre holdbarhet, desto mer skadelig for kroppen din!

Med mindre det er et ubearbeidet produkt som har en naturlig lang holdbarhet som for eksempel kokosolje, er lang holdbarhet et uttrykk for at produktet enten er tilsatt massevis av kjemiske stoffer eller er så kraftig forarbeidet at det er ernæringsmessig «dødt».

6. Drikk vann!

vannSlukk tørsten din med vann og ingenting annet; ikke te, ikke kommersiell fruktjuice- eller saft (som er pasteurisert slik at næringsstoffene er drept og det stort sett tilsvarer å drikke sukkervann), ikke øl eller noe annet!

Med et par få unntak er drikkevannet i Norge rent og av veldig god kvalitet slik at du trenger ikke kjøpe dyrt vann på flaske! Drikk 1 1/2-2 liter vann om dagen og tilsett gjerne litt havsalt av god kvalitet.

7. Unngå de dårlige fettstoffene og få nok av de naturlige fettstoffene

Unngå herdet eller delvis herdet vegetabilsk fettstoff. Les innholdsdeklarasjonen grundig.

Bruk økologisk smør i stedet for de mange unaturlige blandingsproduktene man kan få i dag. Sørg for utelukkende å innta naturlige fettstoff fra f.eks. avokado, nøtter, frø og kjøtt fra frittgående, økologiske dyr og bare innta naturlig kvalitetsfettstoff som fiskeolje, smør, kokosolje, palmeolje og olivenolje.

Husk bare å steke i fettstoff som blir faste ved lave temperaturer (smør, andefett, kokosolje etc), de flytende oljene tåler ikke varmen!

8. Følg 80/20 regelen

Livet skal være morsomt, og du blir ikke sunn av å være fanatisk! Hvis du utelukkende spiser matvarer kroppen din har bruk for i 80 % av måltidene, er det 20 % igjen hvor du kan skeie litt ut!

9. Spis etter den metabolske typen din

Ved å finne din metabolske type – dvs. stoffskiftetypen din – og spise deretter vil du raskt få mer energi, finne din idealvekt og fettprosent og forbedre immunforsvaret din.

10. Variér kosten din

Variasjon er livets krydder! Gjør måltidene dine spennende, velsmakende og stimulerende. Prøv gjerne å rotere matvanene dine ved ikke å spise det samme to ganger innenfor fire dager.

Konklusjon

Husk at jo flere penger virksomhetene bruker på å markedsføre en matvare, jo verre er den sannsynligvis for deg og helsen din! Gode, sunne matvarer krever ingen markedsføring for folk vet at de er sunne. Det er derfor du aldri ser tv-reklame for sunne matvarer som frisk frukt eller grønnsaker. Sørg for at du har både grønnsaker og kjøtt eller fisk på tallerkenen din ved hvert måltid.

Kjøp ubearbeidede økologiske matvarer i stedet for industriens emballerte matvarer. Ved å utelukke forarbeidede, næringsfattige og «døde» matvarer fra kosten din vil du unngå menneskeskapte konserveringsmidler, fargestoffer, søtstoffer og plantevernmidler som den moderne matvareindustrien setter lit til for å gi produktene deres lang holdbarhet og for å øke salg og fortjeneste!

Les også: Økologisk mat – ny-trend | Få en økologisk livsstil

Et par enkelte mindre sunne matvarer i ny og ne gjør ingen forskjell på din generelle helse, bare sørg for at sjokolade, godteri, kaker, cola osv. forblir unntaket og ikke regelen, så vil du snart føle forskjellen omkring midjen og på den generelle helsen din.

Det gjelder å være konsekvent. Følg 80/20 regelen: Hvis 80 % av det du spiser er det som moder jord har skapt deg til å spise, er det 20 % igjen som du gjør hva du vil med!