Ingredienser

Beregn 1/2 smalahove pr. person

Tilberedning

Smalahove bør vannes ut i minimum 4 timer eller over natten.

Smalahove kan enten trekke i vann eller dampes på rist eller pinner slik som pinnekjøtt. Skal det gjøres på tradisjonelt vis, skal damping eller trekking vare i 4 – 5 timer, men nyere oppskrifter antyder at 2 – 2 1/2 timer er nok for å få et godt resultat.

Det er viktig at man ikke bruker for sterk varme. Høy temperatur dreper mange smaksstoffer.

Det finnes både flådd og uflådd smalahove tilgjengelig i butikken. Flådd hove er for «nybegynnere», mens uflådde hover er for de mest garvede smalahove-etarane.

Smalahove serveres normalt med nykokte poteter, kraft fra trekkingen og kålrotstappe. Men det kan også serveres med grønne erter og baconfett. Den tradisjonelle vossakorven har også en naturlig plass i smalahovemåltidet.

Slik spiser man smalahove:

Det vanlige er å starte ved øret. Her er det mye fett, og da gjelder det å få det i seg mens det er varmt. Det samme gjelder øyet.

Man starter ved fremre del av hodet og snitter seg bakover mellom tennene i over- og underkjeven. Så bryter en kjeven ut, og da kommer en lett til og kan få tak i øyet. Øyet snittes varsomt opp og man skraper ut eplet. Det som da er igjen; øyemuskelen, regner mange som det beste på hele sauen. Men det må spises mens det er varmt. En annen delikatesse for mange er tungen.

Så spiser man seg nedover hodet og i området rundt kjeven finner man det kjøttet som er minst fett.