Nyplukkede kantareller fresende i godt smør, krydret med salt og pepper. Stek en loffskive. Legg på kantareller og en skive bacon. Kan det bli bedre? Neppe hvis det er meg du spør. Og så enkelt da. Kan lages og nytes på et øyeblikk når du kommer hjem etter en usedvanlig vakker høstdag i skogen.

Eller hvorfor ikke innta måltidet i skogen. Med et lite stormkjøkken i sekken, sammen med krydder, smør og et par brødskiver har du raskt et måltid i en atmosfære som ingen restaurant i verden kan sammenlignes med.

Og kantareller er jo bare en av mange sopper som kan gi deg kulinariske opplevelser av dimensjoner.

Sopp er i utgangspunktet en ferskvare, men har du plukket for mye går det fint både og tørke den og fryse den. På den måten kan du kose deg med den utover i kalde vinterkvelder. Pass da på og fryse eller tørk den så fort som mulig etter den er plukket.

Sopp skal plukkes i kurv og ikke i spann eller plastpose. Og dette er ikke av jålegrunner. Dette er for at soppen skal holde seg pen, få plass og tilgang til oksygen. Hvis det er soppstuing som er det du foretrekker av soppretter, så er det under tilberedingen den skal oppstå. Ikke under plukkingen.

Under plukkingen er det derimot andre ting du skal huske på. Ting som å ha med deg en kniv så du får renset soppen etter hvert som du plukker den. En liten børste er også nyttig.

Eventuelle kjøttretter du vil servere til soppen, vil du helst velge selv, så sjekk soppen for mark.

Og det aller viktigste. Sopp er en delikatesse, men den kan være dødelig. Giftig sopp finnes i stort monn, og noen av dem kan fort forveksles med spiselig sopp. I Norge finnes det noe sånn som 10.000 forskjellige sopparter så du kan ikke forvente at du kjenner til alle. Plukk derfor bare sopp du er helt sikker på. Er du usikker, så la de enten stå i fred eller pakk dem for seg selv og ta den med til nærmeste soppkontroll. Skjær heller ikke sopp du ikke kjenner. På Mattilsynets sider finner du mye nyttig og utfyllende informasjon om sopp.