Ingredienser
Kjøttboller: 40-50 g myk skorpefri loff revet i biter 4 ss melk 400g kvernet svine- og storfekjøtt (familiedeig) (Vi brukte 200g kjøttdeig og 200g mager svinekjøttdeig) 2 ss hakket persille ½ ts malt kanel ½ ts malt spisskummen ½ liten rødløk 4-5 ss mild olivenolje til steking Saus: 2 ss olivenolje 2 hvitløksfedd, skrelt og lett knust 1 boks hermetiske tomater 400g, hakket 3-4 basilikumblader, revet 350 g spagetti 30 g smør revet parmesan til servering
Tilberedning
Lag kjøttbollene: Legg brødet i bløtt i melken i en liten bolle og klem det mellom fingrene så brødet smuldrer helt opp. Ha kjøttdeigen i en stor bolle. Tilsett persille, kanel, spisskummen, brødblanding og en halv ts salt. Riv løken. Rør alt grundig sammen. Elt deigen med hendene som om det skulle være en brøddeig. Trill ca 25 små kjøttboller på størrelse med store cherrytomater. Bollene skal bli kompakte og jevne. Varm olivenoljen i en stekepanne. Stek kjøttbollene i omganger, sørg for at de er gylne før du snur dem. Lag sausen: Varm oljen i en stekepanne som er stor nok til etter hvert å romme kjøttbollene. Tilsett hvitløksfeddene. Tilsett tomatene når hvitløken dufter. Smak til med salt, tilsett basilikum. La det småkoke i ca 10 min. Rør av og til, og mos tomatene med en tresleiv. Tilsett de ferdigstekte kjøttbollene i tomatsausen. Rør inn ca 2,5 dl vann. La det småkoke uten lokk i ytterligere 20-25 min, eller til kjøttbollene er møre og det enda er ganske mye tykk saus å vende pastaen i. Smak om nødvendig til med salt. Kok spagetti i fosskokende saltet vann etter instruksen på pakken. Ha ferdig spagetti tilbake i kjelen, og vend inn smøret. Server pastaen i porsjonstallerkener med en generøs øse tomatsaus, noen kjøttboller og et dryss parmesan på toppen.

Mer om Spagetti med kjøttboller

Spagetti med kjøttboller er ikke bare en rett elsket av både store og små over hele verden, men også en utmerket måte å være kreativ med maten. Selv om italiensk-fødte «Spaghetti con le polpette» er ansett som den mest autentiske versjonen av denne retten, har varierende kulturer lagt til sine unike vrier som har resultert i ulike delikatesser.

For å forstå det fantastiske ved spaghetti med kjøttboller, la oss først ta en titt på selve ingrediensene. Spagetti er en type tynn, lang pasta som er lagd av milledurumhvete og vann. Det skiller seg fra andre typer pasta med sin tynne, runde form. Kjøttbollene, på den annen side, er saftige og velsmakende baller av kjøtt, oftest laget av storfekjøtt, svinekjøtt, kylling eller en blanding av disse. Det er en kunst å lage perfekte kjøttboller – for store kan bli tørre og for små kan bli for myke.

Sausen brukt i spaghetti med kjøttboller kan også variere etter smak. Mens en rik tomatbasert saus ofte er standard, kan også fløtesaus eller hvitvinssaus brukes for en lysere og mer delikat versjon av retten. Noen foretrekker å legge til urter som basilikum, oregano og rosmarin for å tilføye en dypere smaksprofil. Noen ganger inkluderer oppskrifter også grønnsaker som gulrot og selleri, for å øke ernæringsverdien og legge til en litt søt smak.

Ulike kulturer har gjort sitt merke på dette allerede deilige måltidet. For eksempel serveres spaghetti med kjøttboller i USA ofte med en sjenerøs portion ost på toppen. I Sverige legger de til krydder som allehånde og muskatnøtt, og serverer det med tyttebærsyltetøy, noe som gir retten en unik smak. I Tyrkia blandes ofte hakket løk, hvitløk og urter i kjøttdeigen for å lage kjøttbollene, og legges til i en tykk, krydret tomat- og paprikasaus.

Det er absolutt ingen mangel på måter å tilpasse denne retten på, slik at den passer til enhver smak og diett. Glutenfri pasta kan bli brukt for de med glutenintoleranse, og vegetariske kjøttboller laget av linser, kikerter eller svarte bønner gir en lett og næringsrik alternative for de som følger et plantebasert diet. Den grunnleggende essensen av spaghetti med kjøttboller vil imidlertid alltid forbli den samme – en hjertelig, deilig måltid som kan nytes av alle og enhver.

Det ser ut til at spaghetti med kjøttboller alltid vil forbli en favoritt ikke bare i sin hjemland Italia, men også over hele verden. Fra de mest grunnleggende versjonene til de mest sofistikerte, det er ingen tvil om at denne retten kommer til å fortsette å være en gjerningsmann på middagsbordet for mange år framover.