Ingredienser:

500 g spaghetti 0,5 dl olivenolje 1 bunt persille (spar gjerne litt til å strø over rett før servering) 3-4 soltørkede tomater 4 fedd hvitløk 1 chili parmesanost

Tilberedning:

Kok spaghettien al dente. Hakk så hvitløk, chili og persille. De soltørkede tomatene skjærer du i strimler. (Vil du ikke ha så sterk chili, bør du ta bort frøene.) Varm oljen i en gryte og tilsett de hakkede ingrediensene. La det hele småkoke litt før du tilsetter spaghettien, og blander godt. Dryss parmesanost over. Du kan godt tilsette flere ingredienser som for eksempel paprika og bacon i strimler, eller andre ting du måtte ha i kjøleskapet.

Mer om Spaghettata

Spaghettata er et italiensk begrep som direkte oversatt betyr «spaghetti fest». Konseptet er ganske enkelt: en uhøytidelig samling der man nyter spaghetti, vanligvis sent på kvelden. Tradisjonelt sett er Spaghettata en spontan begivenhet, ofte etter en kveld ute med venner, som en formell middagsseanse som løper ut i de tidlige morgentimene.

Imidlertid er det ikke bare spaghetti som er hovedattraksjonen i en Spaghettata. Det er flere elementer som bidrar til å gi denne begivenheten sin distinkte atmosfære. Det handler også om samvær, spontanitet og dele god mat med gode venner. Vin og musikk er også sentrale elementer i en spaghettata. Vanligvis serveres det rødvin, men andre drikker kan selvfølgelig også nytes.

Når det gjelder maten som serveres i en Spaghettata, er det selvfølgelig spaghetti som er kjernen i måltidet. Den mest tradisjonelle typen spaghetti som serveres i en Spaghettata er spaghetti aglio, olio e peperoncino. Dette er en enkel, men utrolig velsmakende oppskrift som består av spaghetti, hvitløk, olivenolje og chili. Selv om denne typen spaghetti er veldig populær, kan andre typer spaghetti også serveres, avhengig av gjestenes preferanser.

Det er viktig å merke seg at ideen bak en Spaghettata ikke er å ha en fem-retters middag eller en overdådig fest. Målet er å nyte god mat og godt selskap på en avslappet og uformell måte. Det er derfor Spaghettata ofte organiseres spontant, uten for mye planlegging eller forberedelse. Man kan invitere noen venner over, koke litt spaghetti, åpne en flaske vin og kanskje sette på litt musikk.

Til tross for sin enkelhet, har Spaghettata blitt inkorporert i mange forskjellige kulturer rundt om i verden. Fra landlige omgivelser i Italia til travle byer i utlandet, har denne enkle og sosiale begivenheten formet seg etter forskjellige livsstiler og matkulturer. I dag er det ikke uvanlig å se Spaghettata-partier som dukker opp i forskjellige deler av verden, enten det er som del av en formell sammenkomst, en uventet spontan begivenhet, eller bare en kveld med gode venner og deilig mat.

I alt er Spaghettata utvilsomt en spennende og unik sosial begivenhet som bringer venner sammen rundt en tallerken spaghetti. Den er definisjonen av enkel nydelse, og er et testamente til det italienske folks lidenskap for mat og livet. Spaghettata er mer enn bare en pasta-middag; det er en feiring av livsstil, venner, og viktigst av alt, lidenskap for god, enkel mat.