Spansk tapas

Tapas er en spansk rett som er på nordmenns lepper, og består av forskjellige forretter. Spansk tapas består ofte av spekeskinke, oliven og forskjellige oster. Tapas serveres ofte som tilbehør før hovedretten i Spania, men har etter hvert blitt mer og mer populært i de skandinaviske landene også. Spesielt tapas med spekeskinke har satt seg på nordmenn sine lepper. Tapas er så mye mer enn bare spekeskinke, aioli og brød. Det er bare fantasien som setter grenser på hvilke tapasretter man kan lage. En populær tapasrett som har hatt fotfeste i lang tid i Spania, er potetcroquetas. Dette er en rett med tunfisk (som oftest i majones), hvitløk, patatas bravas, kjøttboller og ikke minst litt chorizo. Patatas bravas er poteter som er stekte med en krydret saus over. Men hva kommer egentlig det spanske ordet tapas fra? Det sies at ordet betyr «å dekke over», og har med tiden utviklet seg til en rekke smakfulle miniretter. Den tapasen vi er vant til i Norge minner mer om den engelsk-amerikanske tapasen enn den spanske. Heldigvis er det mulig å lage spansk tapas i Norge også, og ingrediensene får man stort sett kjøpt på de fleste butikkene. Hvis ikke; Vær kreativ. Spanske skinker Spanjolene er kjent for skinker, og de spanske skinkene har et spesielt merkingssystem. Man deler inn i PDO – og PGI-status på skinkene. Dersom en spansk skinke har PDO-status innebærer dette at all fabrikasjon skjer på ett og samme sted. PGI-statusen innebærer derimot at det ferdige produktet kommer fra ett sted, men at noe av fabrikasjonen kan ha foregått på andre steder. Det produseres spanske skinker over store deler av Spania, alt fra Sevilla til mindre landsbyer. Sevilla som ligger i Andalucia-regionen har spesialisert seg på vise fram produksjonen av vin og skinker til turister fra hele verden.

Oppskrift på spansk tomatbrød med jamon serrano (spansk skinke)

Dette er en tapasrett som er enkel å tilberede, og tar fra 5-10 minutter å lage. Ingredienser: 4 modne tomater, hakket 1 fedd hvitløk, finhakket 3 ss olivenolje Salt og pepper 20 små baguetter (tilpass etter behov) 5-6 skiver med serrano-skinke Framgangsmåte: Bland sammen de hakkede tomatene, hvitløken, olivenoljen samt salt og pepper. Oppbevares i kjøleskapet til det skal spises. Man serverer 20 små baguetter. Del ut over litt av de hakkede tomatene på toppen av hver baguette. Riv 5-6 skiver av den spanske skinken i biter, og putt en bit på hver av baguettene. Man kommer ikke unna aioli når man snakker om tapas og spansk mat. Derfor har vi laget en oppskrift på spansk aioli til dere.

Oppskrift på aioli:

1 eller 2 fedd hvitløk (1 anbefales) 3 stykk eggeplommer 1 dl med olivenolje 2 dl med solsikkeolje 1 ts med sennepspulver 1 ss med sitronsaft Litt salt og pepper Framgangsmåte: Det første du begynner med er å knuse hvitløken i en mellomstor bolle. Putt eggeplommene oppi, og pisk dette godt sammen til du merker at eggeplommene har oppnådd romtemperatur. Nå skal du tilsette solsikkeolje, men ikke stort mer enn en dråpe. Pisk solsikkeoljen godt inn, og tilsett olivenoljen. Tilsett deretter salt, pepper, sennepspulver og sitronsaft, helt til du kjenner at smaken er slik som du vil ha den.

Mer om Spansk tapas

Tapas er en kulinarisk skatt som stammer fra Spania, og har blitt en del av det nasjonale kjøkken. Dette lille, men kraftfulle matvalget har en rekke former og smaker, noe som gir det dypest mulige dykk inn i den spanske matkulturen.

En stor misforståelse mange har om tapas er at de tror det er en spesiell type mat. Sannheten er at «tapas» er et generelt begrep som brukes til å beskrive et bredt spekter av matretter som serveres i små porsjoner. Opprinnelig var de beregnet på å bli delt blant en gruppe mennesker som en del av et måltid eller en samling, men de kan også spises alene som en snack. Det finnes et stort utvalg av retter som kan betraktes som tapas, fra tradisjonelle til moderne retter, med mest kjøtt, fisk, grønnsaker og oster.

Historien bak tapas er like variert og fargerik som maten selv. En populær fortelling antyder at «tapa», som betyr «lokk» eller «deksel» på spansk, stammer fra tiden da vinbøndene ville dekke glassene sine med et stykke brød eller skinke for å forhindre at insekter kom inn i vinen. Det ble deretter en vane å inkludere litt mat sammen med drikken, og dermed ble konseptet med tapas født.

Tapas har vokst utenfor sine tradisjonelle røtter og har nå blitt en integrert del av det globale gastronomiske scenariet. Mange restauranter og barer over hele verden tilbyr nå tapas, hvor hver har sin egen tolkning og variasjon basert på lokale ingredienser og preferanser. Det vanlige er å servere dem med et glass vin eller en liten øl, kjent som en «caña».

Når det gjelder å lage tapas, er det ingen fastsatt regel for hva som skulle være ingrediensene. Så lenge maten er fersk, variert og balansert, kan nesten hvilken som helst kombinasjon fungere. Det viktige er å skape et utvalg av smaker og teksturer som kan nytes sammen. Noen av de mest ikoniske tapasretter inkluderer patatas bravas (stekte potetbiter med krydret tomatsaus), albondigas (kjøttboller i tomatsaus), tortilla española (spansk omelett) og gambas al ajillo (reker stekt i hvitløk).

I hovedsak er tapas en morsom, fleksibel og sosial måte å nyte mat på. Enten det serveres i en bar i Madrid, en restaurant i New York eller hjemme i din egen stue, gir tapas en mulighet til å utforske et utall smaker og kombinasjoner, samtidig som det gir en herlig atmosfære av fellesskap og deling. Med sitt enorme utvalg og fleksibilitet, er det liten tvil om at tapas vil fortsette å være en viktig del av det globale kjøkkenet i mange år fremover.

Legg igjen en kommentar