Spania er et land med mye god mat, og mange nordmenn sier at spansk brød er bedre enn det norske. Det er ihvertfall tydelige forskjeller på norsk og spansk brød, enten du foretrekker det gode gammeldagse rugbrødet eller et deilig spansk tapasbrød. Vi vil her gi deg oppskriften på et smakfullt spansk tapasbrød, som garantert vil få smaksløkene dine i gang!

Det er en del chili i denne oppskriften, men ikke la deg skremme av den grunn. Når brødet har blitt stekt i ovnen er ikke chilien like sterk lenger, og den smaker rett og slett bare herlig. For å lage dette spanske brødet må du bruke durumhvetemel i tillegg til det tradisjonelle hvetemelet. Durumhvete er ikke så vanlig å bruke i Norge, men i det spanske og italienske kjøkkenet er det ikke uvanlig. Det positive med dette kornslaget er at det inneholder mye proteiner, og er en hard hvetesort. Durumhvete inneholder forøvrig lite gluten.

Spania har lange tradisjoner når det gjelder brød, og såkalte «bakerklaner» ble grunnlagt allerede 1200 år før Kristus. Først ute var Barcelona, hvor den første bakerklanen ble etablert. Interesserer du deg for mat er Barcelona en by som er verdt å besøke. I Barcelona er det fortsatt mulig å se hvordan spansk brød blir laget på tradisjonelt vis, slik det ble laget for lang tid siden. Å se brødbaking i Barcelona kan sies å være en attraksjon i seg selv.

Ingrediensene du trenger til dette spanske brødet er som følger:

  • 2-3 røde chili
  • 2 gule paprika
  • 2-3 grønne chili
  • 1 pakke med gjær
  • 1 ss olivenolje
  • 7 dl vann
  • 1 ts salt
  • 400 gram durumhvetemel
  • 200 gram hvetemel

Grunnen til at vi har tilsatt 200 gram hvetemel i dette spanske brødet er fordi det skal heve bedre. Brødet blir saftig, smakfullt og ikke minst luftig av den grunn.

Framgangsmåte:

Det første du begynner med er å kutte opp grønnsakene i korte strimler. Etter dette løser du opp gjæren i 7 dl med lunkent vann, og tilsetter oljen og saltet. Tøm grønnsakene opp i bollen, og mål opp av begge hveteslagene. Spe i både durumhveten og det vanlige hvetemelet. Husk at du bare tilsetter litt og litt hvete, mens du rører rundt. Når du merker at deigen begynner å bli litt å røre rundt i, tilsetter du mer mel (om du har mer). Eventuelt kan du ta litt ekstra mel, om du ser at det ikke blir nok.

Etter at dette er gjort er det tid for heving av deigen. Ta et kjøkkenhåndkle som du dypper i varmt vann, og vri det godt om før du har det over bollen. Deigen skal heves i 1-1,5 time til cirka dobbel størrelse. Etter at deigen er ferdig hevet, tar du den ut av bollen og strør på litt durumhvete. Del deigen i tre like store biter, og form de til en dråpeform (bare lengre). Del den med hånda slik som Jamie Oliver. Nå er brødet nesten klart til steking, men først må du legge brødene over på et stekebrett med bakepapir på. Her skal brødene ligge i cirka 30 minutter for etterheving, med plastfolie over. Lag gjerne noen små snitt i brødene med kniv.

Brødene skal stekes på 220 grader med over – og undervarme i omtrent 30 minutter. Det skal være en gylden farge på brødene når du tar de ut av ovnen. Da er det bare å si værsågod, og nyte deilig spansk brød. For andre deilige brød kan du