Tapas er en spansk rett som er på nordmenns lepper, og består av forskjellige forretter. Spansk tapas består ofte av spekeskinke, oliven og forskjellige oster. Tapas serveres ofte som tilbehør før hovedretten i Spania, men har etter hvert blitt mer og mer populært i de skandinaviske landene også. Spesielt tapas med spekeskinke har satt seg på nordmenn sine lepper.

Tapas er så mye mer enn bare spekeskinke, aioli og brød. Det er bare fantasien som setter grenser på hvilke tapasretter man kan lage. En populær tapasrett som har hatt fotfeste i lang tid i Spania, er potetcroquetas. Dette er en rett med tunfisk (som oftest i majones), hvitløk, patatas bravas, kjøttboller og ikke minst litt chorizo. Patatas bravas er poteter som er stekte med en krydret saus over.

Men hva kommer egentlig det spanske ordet tapas fra? Det sies at ordet betyr «å dekke over», og har med tiden utviklet seg til en rekke smakfulle miniretter. Den tapasen vi er vant til i Norge minner mer om den engelsk-amerikanske tapasen enn den spanske. Heldigvis er det mulig å lage spansk tapas i Norge også, og ingrediensene får man stort sett kjøpt på de fleste butikkene. Hvis ikke; Vær kreativ.

Spanske skinker
Spanjolene er kjent for skinker, og de spanske skinkene har et spesielt merkingssystem. Man deler inn i PDO – og PGI-status på skinkene. Dersom en spansk skinke har PDO-status innebærer dette at all fabrikasjon skjer på ett og samme sted. PGI-statusen innebærer derimot at det ferdige produktet kommer fra ett sted, men at noe av fabrikasjonen kan ha foregått på andre steder.

Det produseres spanske skinker over store deler av Spania, alt fra Sevilla til mindre landsbyer. Sevilla som ligger i Andalucia-regionen har spesialisert seg på vise fram produksjonen av vin og skinker til turister fra hele verden.

Oppskrift på spansk tomatbrød med jamon serrano (spansk skinke)

Dette er en tapasrett som er enkel å tilberede, og tar fra 5-10 minutter å lage.

Ingredienser:

4 modne tomater, hakket

1 fedd hvitløk, finhakket

3 ss olivenolje

Salt og pepper

20 små baguetter (tilpass etter behov)

5-6 skiver med serrano-skinke

Framgangsmåte:

Bland sammen de hakkede tomatene, hvitløken, olivenoljen samt salt og pepper.
Oppbevares i kjøleskapet til det skal spises.
Man serverer 20 små baguetter.
Del ut over litt av de hakkede tomatene på toppen av hver baguette.
Riv 5-6 skiver av den spanske skinken i biter, og putt en bit på hver av baguettene.

Man kommer ikke unna aioli når man snakker om tapas og spansk mat. Derfor har vi laget en oppskrift på spansk aioli til dere.

Oppskrift på aioli:

1 eller 2 fedd hvitløk (1 anbefales)

3 stykk eggeplommer

1 dl med olivenolje

2 dl med solsikkeolje

1 ts med sennepspulver

1 ss med sitronsaft

Litt salt og pepper

Framgangsmåte:

Det første du begynner med er å knuse hvitløken i en mellomstor bolle.
Putt eggeplommene oppi, og pisk dette godt sammen til du merker at eggeplommene har oppnådd romtemperatur.
Nå skal du tilsette solsikkeolje, men ikke stort mer enn en dråpe.
Pisk solsikkeoljen godt inn, og tilsett olivenoljen.
Tilsett deretter salt, pepper, sennepspulver og sitronsaft, helt til du kjenner at smaken er slik som du vil ha den.