På mineoppskrifter.no har vi det gøy med å lese utenlandske artikler, men vi er ikke så flinke til å oversette. Denne artiklen er oversatt med et automatisk program. Bær over med skrivefeil og nyt heller godt av kunnskapen.
Gjør som verdens beste restaurant, Noma. Bruk naturens ville planter i matlagningen din.
Restaurant Noma i København – som tidligere på året ble kåret som verdens beste restaurant – har alltid vært dyktige til å bruke naturens viltvoksende planter i deres lekre og annerledes gourmetretter.
Og det er ikke småtteri du finner i den ville naturen.
For det finnes over 300 spiselige ville urter og bær i Danmark, som faktisk kan brukes på kjøkkenet din.
Sunt ugress
«I de fleste naturområdene i Danmark finner man vanlige urter som brennesler og skvallerkåler som – utover å smake godt – er fantastisk sunne» , sier kulturlandskapekspert Søren Espersen til P1.
Her i høsten er det særlig soppjakten som går inn, men du kan f.eks. også finne hyllebær, nyper og hasselnøtter i naturen akkurat nå.
Skvaderkål og løvetannblader kan du lett bruke i salater, og den klassiske brenneslesuppe slår aldri feil.
Ramsløk som også blir kalt nords hvitløk, kan brukes på samme måte som det tradisjonelle hvitløken.
Og så er det f.eks. massevis av muligheter for å lage forskjellige sopper- og bærterter.
Mer om: Spis ugresset ditt
Det er kanskje overraskende for noen, men mange typer ugress kan faktisk være veldig ernæringsrik mat. «Spis ugresset ditt» er derfor ikke i det hele tatt en dårlig idé. Visste du at enkelte typer ugress inneholder mer næringsstoffer enn de grønne grønnsakene som ofte blir servert på middagsbordet? Nettopp derfor er det verdt å vurdere å klare seg med lokal, viltvoksende mat.
En type ugress som ofte blir spist, er løvetann. Løvetann er rikt på vitamine A, C og K, samt inneholder det bra med fiber, kalium, jern, kalsium og magnesium. Alle deler av løvetannplanten kan brukes til mat eller medisin, inkludert blomstene, bladene, og røttene.
Så er det nesle, som er en annen ugress som er spiselig og ofte brukt i matlagingen. Dette ugresset er rikt på jern og har også et høyt innhold av vitamin C, noe som gjør det til en fantastisk kilde til næringsstoffer. En yndet måte å tilberede nesle på, er å lage neslesuppe.
Noen ugressarter bør kokes eller dampes før de konsumeres, på grunn av deres bitre smak eller mulige giftstoffer. Det er alltid viktig å sørge for at du identifiserer ugressartene riktig før du spiser dem, da noen kan være giftige. Du bør også unngå å samle ugress fra områder som er eksponert for forurensning, slik som trafikkerte veier, industriområder, eller landbruksområder hvor det kan bli brukt plantevernmiddel.
Med dette i bakhodet, kan du rolig utforske verden av spiselig ugress. «Spis ugresset ditt» handler ikke bare om kostnadseffektivt å redusere ugresset i hagen din, men også om nytten og glede av å oppdage og utnytte ofte oversett naturressurser rett ved din egen dørstokk.