Ingredienser:
Fyllet – du trenger:
250 g kjøttdeig (valgfritt mellom svin, lamme eller okse).
500 g reker (krabbekjøtt hvis du vil ha kraftigere sjøsmak.)
30 g tørket tresopp (Black fungi, bløtlegges i kokende vann ca 20 min.)
60 g tynne nudler (Vernicelli, legges i kokende vann ca 15 min)
2 store gulrøtter (finraspet)
2 medium løk (finhakket)
3 fedd hvitløk (finhakket)
2 ss fiskesaus
1 ts nymalt pepper
1 ts sukker
1/2 ts havsalt
Rens reker for skall og tarm. Finhakket.
Rens sopp og fjern den harde stilken. Kutt dem i lang tynne strimler.
Hell nudler i et dørslag og klipp gjerne litt slik på kryss o tvers.
Ha alle ingrediensene i en bolle. Kna med begge hender slik at de blir godt blandet
Rullingen er en hyggelig stund med venner. Ber dem derfor om hjelp.
Du trenger
1 pakke mellomstore rispapir
1 rundt og ikke for dypt fat
1 stort flanell kjøkkenhåndkle
1 vannkoker eller en kjele for å koke vannet.
Tilberedning:
Ha kokende vann i fatet. Ha i 1 ts sukker og rør litt.
Lunkne litt slik at du ikke brenner fingrene.
Dypp rispapiret i vannet og ta det rask opp igjen.
Legg rispapiret flatt og utbredt på et fuktig kjøkkenhåndkle.
Legg passende mengde fyll sentrert og ca 10 cm inn fra nedre kanten av rispapiret. Brett inn sidene. Brett så bakre delen og rull fremover så stramt som mulig. Voilà! Der har du en vårrull klar for fritering.
Fritering
Ha masse olje (Solsikkeolje, soyaolje eller maisolje) i en frityr eller jerngryte.
Legg forsiktig antall vårruller det er plass til når oljen er varmt nok. Ikke for mange. (Varm nok vil si at det skal frese når du legge i vårruller.)
Skru så varmen ned til over medium og la den steke til vårrullene er gyldenbrune.
Legg kjøkkenpapir på et rist. Legg de ferdigstekte vårrullene på ristet.
Salater og urter – du trenger
Bønneskudd,
Mynteblad eller basilikum
Korianderblad
Dyppsaus – nuoc mam – du trenger
1/2 chili
1 fedd hvitløk
1 ss sukker
1 lime
1 ss vinegre
2 ss varmt vann
4 ss fiskesaus.
Knus hvitløk og chili i en morte. Hvitløk presser og kutt chili i bite OK hvis du ikke har en morte. Rør ut sukkeret i vannet. Press lime og bland øvrige ingredienser. Smak deretter om det er passelig salt, søt og syrlig og sterk. Doble eller tredoble hvis mange gjester. Kan også bruke søt chilisaus hvis du foretrekker det.
Servering:
Ha vårrullen på salatbladet. Litt mynteblad og en kvist korianderblad. Rull sammen og dyp i sausen. Vin rød eller øl etter smak.
Hvis vårrullen ikke er sprø nok eller at noen går i stykker under friteringen er det normalt for nybegynnere. Jeg har brukt mange år for å få dette til. Verd forsøk og verd smaken.
——————-
Nok en spesialitet fra Vietnam. Det spises over hele Vietnam. De har sine lokale variasjoner avhengig av tilgang på råvarer og kokens særpreg. Oppskriften er sammensatt av de beste av de beste fra fire kokebøker og litt til.