Ingredienser:

Fyllet – du trenger:

250 g kjøttdeig (valgfritt mellom svin, lamme eller okse).

500 g reker (krabbekjøtt hvis du vil ha kraftigere sjøsmak.)

30 g tørket tresopp (Black fungi, bløtlegges i kokende vann ca 20 min.)

60 g tynne nudler (Vernicelli, legges i kokende vann ca 15 min)

2 store gulrøtter (finraspet)

2 medium løk (finhakket)

3 fedd hvitløk (finhakket)

2 ss fiskesaus

1 ts nymalt pepper

1 ts sukker

1/2 ts havsalt

Rens reker for skall og tarm. Finhakket.

Rens sopp og fjern den harde stilken. Kutt dem i lang tynne strimler.

Hell nudler i et dørslag og klipp gjerne litt slik på kryss o tvers.

Ha alle ingrediensene i en bolle. Kna med begge hender slik at de blir godt blandet

Rullingen er en hyggelig stund med venner. Ber dem derfor om hjelp.

Du trenger

1 pakke mellomstore rispapir

1 rundt og ikke for dypt fat

1 stort flanell kjøkkenhåndkle

1 vannkoker eller en kjele for å koke vannet.

Tilberedning:

Ha kokende vann i fatet. Ha i 1 ts sukker og rør litt.

Lunkne litt slik at du ikke brenner fingrene.

Dypp rispapiret i vannet og ta det rask opp igjen.

Legg rispapiret flatt og utbredt på et fuktig kjøkkenhåndkle.

Legg passende mengde fyll sentrert og ca 10 cm inn fra nedre kanten av rispapiret. Brett inn sidene. Brett så bakre delen og rull fremover så stramt som mulig. Voilà! Der har du en vårrull klar for fritering.

Fritering

Ha masse olje (Solsikkeolje, soyaolje eller maisolje) i en frityr eller jerngryte.

Legg forsiktig antall vårruller det er plass til når oljen er varmt nok. Ikke for mange. (Varm nok vil si at det skal frese når du legge i vårruller.)

Skru så varmen ned til over medium og la den steke til vårrullene er gyldenbrune.

Legg kjøkkenpapir på et rist. Legg de ferdigstekte vårrullene på ristet.

Salater og urter – du trenger

Bønneskudd,

Mynteblad eller basilikum

Korianderblad

Dyppsaus – nuoc mam – du trenger

1/2 chili

1 fedd hvitløk

1 ss sukker

1 lime

1 ss vinegre

2 ss varmt vann

4 ss fiskesaus.

Knus hvitløk og chili i en morte. Hvitløk presser og kutt chili i bite OK hvis du ikke har en morte. Rør ut sukkeret i vannet. Press lime og bland øvrige ingredienser. Smak deretter om det er passelig salt, søt og syrlig og sterk. Doble eller tredoble hvis mange gjester. Kan også bruke søt chilisaus hvis du foretrekker det.

Servering:

Ha vårrullen på salatbladet. Litt mynteblad og en kvist korianderblad. Rull sammen og dyp i sausen. Vin rød eller øl etter smak.

Hvis vårrullen ikke er sprø nok eller at noen går i stykker under friteringen er det normalt for nybegynnere. Jeg har brukt mange år for å få dette til. Verd forsøk og verd smaken.

——————-

Nok en spesialitet fra Vietnam. Det spises over hele Vietnam. De har sine lokale variasjoner avhengig av tilgang på råvarer og kokens særpreg. Oppskriften er sammensatt av de beste av de beste fra fire kokebøker og litt til.

Mer om: SPRØSTEKTE VÅRRULLER – CHA GIO

Sprøstekte vårruller, også kjent som Cha Gio, er en populær del av det vietnamesiske kjøkken. Betegnelsen ‘Cha Gio’ oversettes direkte til ‘stekt rull’, noe som passer veldig godt til rettens egenskaper. En bemerkelsesverdig detalj med disse rullene er de forskjellige ingrediensene som brukes for å lage dem.

Cha Gio er laget av et mangfold av ingredienser, som inkluderer svinekjøtt, reker, taro, glassnudler og forskjellige krydder. Alt dette blir pakket inn i rispapir som deretter blir dyppet i en blanding av vann og egg før det blir stekt til det blir gyldent og sprøtt. Denne blandingen av søte, salte og umami-smaker gir en eksplosjon av smak i munnen. Mange liker å dyppe dem i en spesiell fiskesaus, som ytterligere forbedrer smaksopplevelsen.

Historisk sett er Cha Gio kjent for å være en del av det tradisjonelle vietnamesiske nyttårsmåltidet, Têt. I løpet av denne feiringen bruker vietnamesiske familier tid på å forberede en rekke retter, inkludert sprøstekte vårruller. Men i moderne tid, har retten blitt en dagligdags nytelse og kan ofte bli funnet på gatekjøkken og restauranter rundt om i Vietnam.

Det er flere variasjoner av Cha Gio rundt om i Vietnam og i andre deler av verden. I noen regioner tilsettes crab sticks og andre typer sjømat som en vri på det tradisjonelle. Fyllet kan også variere avhengig av personlige preferanser og diettbehov, noe som gjør Cha Gio til en fleksibel og tilpassbar rett.

For å konkludere, er Cha Gio en deilighet full av forskjellige smaker og teksturer. Det faktum at den har holdt sin popularitet over tid og geografiske grenser viser dens unike appell. Dette er en rett som virkelig kan feire det rike mangfoldet og kulturhistorien i vietnamesisk mat.