Ingredienser

250 g tørkede røde bønner, bløtlagt
3 ss olivenolje
2 løk, hakket
2 hvitløkfedd, hakket
125 g bacon i ett stykke
125 g chourico eller hvitløkpølse
4 poteter, skrelt og delt i terninger
2 neper, skrelt og delt i terninger
1 lite hode savoykål eller grønnkål, strimlet
375 g hermetiske tomater, hakket
1 laurbærblad
2 liter kyllingkraft
1 dl frisk koriander, hakket

Tilberedning

Ifølge legenden fortalte et bondepar til en sulten fremmedkar at stabburet deres var tomt. Gjesten tilbød å vise dem hvordan man lager suppe av bare steiner og vann, men han sa at suppen ble bedre med en gulrot, og litt bacon i. Bøndene ”fant” etter hvert litt mat og denne mektige suppen, der røde bønner symboliserer steiner, var født.

Legg bønnene i en kjele og hell på nok vann til at det dekker. Kok opp, skru ned til svak varme, legg på lokk og la det småkoke i ca 1 time, til bønnene er møre. La dem renne av.

Varm olivenolje i en kjele på middels varme. Ha i løk og hvitløk og stek i ca 10 minutter, til det er mørt. Ha i bacon, pølse, poteter, gulrot, nepe, kål, tomater, laurbærblad og kraft. Skru på til sterk varme, kok opp, skru ned på laveste varme, og la det småkoke i ca 30 minutter, til grønnsakene er møre.

Kast laurbærbladet. Ta opp kjøttet og del det i biter på ca 1 cm. Ha kjøttet og bønnene tilbake i kjelen, ha i koriander, og la det småkoke på middels varme i 5 minutter, slik at suppen blir gjennomvarm. Øs opp i varme suppeboller og server med en gang.