Hvis du har problemer med å leve uten alt det søte, men synes sukker er for kaloriholdig og søtningsmiddel for kunstige finnes  det et godt alternativ. Stevia påvirker ikke blodsukkeret så mye som vanlig sukker og er helt kalorifritt.

Undersøkelser viser at Stevia, med hensyn til metthetsfornemmelsen, er et bedre alternativ enn de andre søtstoffene. Stevia oppfører seg nemlig nesten som vanlig sukker og stimulerer metthetssentrene i hjernen – bare uten kalorier.

Stevia er en liten plante som finnes naturlig i Paraguay. Bladene herfra er en unik kilde til intens, naturlig sødme. Bruken dens som søtningsmiddel har en lang historie som begynte hos de innfødte i Sør-Amerika. De innfødte folkene betraktes som eksperter innenfor planter og planters egenskaper og steviablader har i århundre vært brukt som søtningsmiddel i drikkevarer.

Steviaplanten blir omtrent 1,20 m høy og så snart planten blomstrer blir bladene plukket ved håndkraft hvoretter de blir tørket og samlet i bunter. Nå til dags dyrkes Stevia primært i Asia og Sør-Amerika.

I en prosess som kan sammenlignes med måten vi lager te på bløtlegges de tørre Steviabladene i vann. Prosessen frigir den best smakende delen av bladet, rebaudioside A, som deretter renses for så å produsere et søtemiddel opp til 200 ganger sødt enn sukker.

Fordi det nye søtemiddelet er 200 ganger søtere enn vanlig sukker skal det bare brukes littegrann for en god smak uten kalorier. Det betyr at produkter med Steviabaseret søtemiddel kan gi deg en søt smak selv når du er oppmerksom på kaloriinntaket ditt. Men husk alltid å spise fornuftig og holde deg fysisk aktivum.

Fem oppskrifter med søtningsmiddelet Stevia

«Fuktet» brunkake
Liker du fudge og andre tunge, svampete kaker så vil denne kaken være en hit. Kaken inneholder avokado, som er rik på E-vitamin som holder huden ung.

Du skal bruke:
1 banan
1 avokado
4 egg
1-1½ ts stevia
1 ts fiber (kan utelates)
½ vaniljestang
1 ¼ dl olivenolje
1 dl gresk yoghurt
50 gram godt mørkt kakaopulver
40 gram fullkornshvetemel
1 ts bakepulver
40 gram hakket valnøtter

Slik gjør du:
Pisk sammen eggene med stevia, fiber og vanilje. Mos banan og avokado og hell det sammen med eggemassen. Tilsett olivenolje og gresk yoghurt og ha deretter i resten av ingrediensene i massen. Pisk sammen det hele og ha det i en liten ovnsform.

Bak ved 175 grader i 20-25 min.

Søte kjeks i to varianter
Du kan velge enten å lage en vanilje/tranebærvariasjon eller lage en sjokolade/appelsinvariasjon. Du kan også lage halv/halv.

Du bruker:
Grunnoppskrift:
130 g linfrø
100 g ristet sesamfrø
50 g kokosmel
½ ts stevia
5 dl vann
1 knivspiss salt
¼ stang vanilje

Dessuten:
Til vanilje/tranebærkjeks:
30 g hakket tranebær
Til sjokolade/appelsinkjeks:
3 ss kakao pulver
½ ts stevia ekstra
Skall fra ½ økologisk appelsin

Slik gjør du:
Bland sammen alle ingrediensene, la det stå og trekke 20 min. og fordel ut det på en bakeplate i ca 0,5 cm tykkelse eller tynnere. Skal bakes ved 125 grader i max 2 ½ time (tiden kommer an på hvor tykke du lager dem). De skal være helt sprø når du tar ut dem og du kan med fordel åpne ovnsdørenn hvert 15. minutt for å slippe ut damp.

Kan spises som de er, med litt smør eller nøddesmør imellom eller med en banan skåret i skiver.

Dip it
Frukt smaker godt, men noen kvelder kan man vel tenke seg å gjøre fruktspisingen mer festlig og fyldig – særlig når det er helg. Her får du oppskriften på en lekkerbisken som passer godt til en varm sommeraften med nyplukkede jordbær og andre frukter.

Du skal bruke:
300 g skyr
100 g mascarpone
½ vaniljestang
1/3 tser stevia
Valgfri frukt
Evt. kanel til dryss

Slik gjør du:
Bland sammen alle ingrediensene, frukten – den skjæres i skiver eller i båter. Dypp frukt ned i blandingen og nyt hver eneste en munnfull.

Sjokolade/lakrismandler
Disse mandlene er noen små luringer. For hvis man ikke passer på kan man plutselig ha spist alle. De spises best langt vekk fra hvitt tøy og en hvit sofa – særlig hvis det er barnefingre som skal spise dem.

Du bruker:
100 gram mandler
50 gram kokosolje
1 ss kakaopulver
¼ stang vanilje
1/3 ts stevia
1 ss lakrisrotpulver til dryss

Slik gjør du:
Rist mandlene på pannen i 6 min. Smelt deretter kokosoljen på pannen, hell opp det i en skål, og rør sammen det med de andre ingrediensene unntatt lakrisrotpulveret. Hell ut sjokoladeblandingen over mandlen, og still det et kjølig sted. Hver 5. min. rør rundt i blandingen og til slutt skal det røres nesten hvert minutt. Når blandingen begynner å bli kald vil den henge på mandlene og du kan drysse med lakrispulver.

Søt, sommerlig sitrusdrikk
Sitroner er sure … det har vi lært. Men man kan heldigvis også vel gjøre dem deilig friske og søtere i smaken. Her får du en oppskrift på en forfriskende og sødmefylt sitrusdrikk. Kan også blandes med selters.

Du skal bruke:
Saft og skall fra 1 økologisk sitron
Saft og skall fra 2 økologisk lime
Saft og skall fra 1 økologisk grapefrukt
½ ts stevia
0,7 l vann

Slik gjør du:
Bland sammen alle ingrediensene i en kanne, la det trekke i minst 1 time, og nyt drikken iskald.