Sukkerplanten Stevia stammer fra Brasil, Argentina og Paraguay. Her vokser den vilt i kanten av sumpområder eller fuktige gressenger hvor plantesamfunnet er dominert av fuktkrevende gress. Jorden er sandete, ufruktbar og sur. Klimaet er subtropisk med temperaturer mellom 43°C og -6°c. Nedbøren er 1500-1800 mm med en evapotranspiration på 1000 mm.

Urbefolkningen, Guaranierne , har brukt Steviaplanten i århundrer som søtningsmiddel i avkok . I dag forsket det intenst på mulighetene for dyrking og industriens bruk av plantens innhold.

EU bestemte 11. november 2011 seg for å godkjenne steviol og steviaglycosider som matvaretilsetningsstoff. Steviaglycosider er dessuten godkjent som matvaretilsetningsstoff og/eller kosttilskuddet i en lang rekke andre land.

Steviosid er et naturlig søtstoff som utvinnes fra planten stevia. Det er 300 ganger søtere enn vanlig sukker, og derfor skal det veldig lite til for å søte en kopp kaffe, te eller en yoghurt.

Det ødelegger ikke tennene. Det er inneholder ingen kalorier og det smaker godt.

Meget god virkning på sukkersyke

Stoffet er ikke bare oppsiktsvekkende som et naturlig, kalorifritt søtemiddel. Det har også fantastiske virkninger på sukkersyke.

Grunnstrukturen av steviosid stimulerer de celler i bukspyttkjertelen som skiller ut insulin, som igjen hjelper til med å ekspedere glukose – altså sukker – fra blodbanen over i musklene. Grunnstrukturen av steviosid øker også følsomheten for insulin slik at effekten av det insulinet som blir produsert virker bedre i organismen – cellene blir ganske enkelt bedre til å ta opp glukose i muskel- og fettvev.

Å utnytte steviaplanten i forbindelse med sukkersyke er ikke en ny oppdagelse. Det har isolerte indianerstammer på grensen mellom Brasil og Paraguay kjent til i flere århundreder.

Senker blodtrykket

Men steviosid reduserer ikke bare blodsukkernivået. Forsøk viser at stoffet også senker blodtrykket, og forhøyet blodtrykk er en alvorlig sykdom som omkring halvparten av pasienter med type 2 diabetes lider av.

Ubehandlet kan forhøyet blodtrykk gi pasientene hjerneblødninger og blodpropper og det er derfor viktig at pasienter med forhøyet blodtrykk blir behandlet.

Noen oppskrifter med stevia:

Brownies med stevia

1,67 dl mel
1,25 dl kakao
½ tsk bakepulver
1/4 tsk salt
2 eggehvider av store egg
1,25 dl skummet melk/soya
1,25 dl usaltet smør
2 store egg
0,9g steviosid pulver (~250g sukker)
Korn av 1 vanillestang

Varm ovnen til 180 grader. Smør en 20 x 20 cm bakeform. Sil mel, kakao, bakepulver og salt sammen.

Pisk eggehvitene lett stive og sett dem til side. Varm melken.

Bland smør, hele egg, eggehviter, stevia, vanilje og melk med en elektrisk mikser. Tilsett de tørre ingrediensene og bland godt. Hell i formen og bak kaken i ca. 15 minutter.

Eplekake med stevia

3,6 dl mel
1 tsk kanel
1,5 tsk salt
1,5 tsk natron
1/4 tsk bakepulver
½ tsk revet muskat
10 mål steviosid pulver (~85g sukker)
2,4 dl revet squash eller eple
0,6 dl olje
1 egg
1 tsk sitronsaft
1,2 dl hakkede valnøtter

Bland alle de tørre ingredienser unntatt valnøtter grundig i en skål. Grundig på grunn av steviaen. I en annen skål blandes squash/eble, olje, egg og sitronsaft.

Hell de tørre ingrediensene opp i de våte og rør til det er blandet. Rør i valnøttene. Hell deigen i en smurt brødform på ca. 20 x 10 x 5 cm.

Bakes ved 180 grader i 55-60 minutter eller til stikkprøven ikke viser tegn til deig. Kjøl ned i formen i 10 min. ta så ut kaken og la kjølne til den er kald.

Iskaffe med stevia

10 kopper.

18 dl kaldt vann
1 teske revet appelsinskall
3,6 dl espresso
7,2 dl (soya)melk
6 mål steviosid pulver (~50g sukker)

Bland appelsinskall i varm espresso. La så avkjøle til romtemperatur og sil ut appelsinskallet. Rør i stevia, hell i melk og sett det i kjøleskapet.

Ved servering ha i fløte/soyaskum i koppen og dryss med revet muskatnøtt, kakao eller kanel.