Stifado

Ingredienser
2 kg kjøtt i (3 cm) store terninger 1,5 kg små løk hele 4 fedd hvitløk (delt i 6) 2 dl rødvin 4 cm kanelsteng ½ ts malt allehånde 2 dusker timian 6 blad rosmarin ½ ts knust sort pepper salt etter smak 6 små laubærblad 1 ss rødvinsedikk 1 liten boks (140gr) tomatpure 5 dl vann
Tilberedning
Brun kjøttet på sterk varme i 10 min, og legg over i stor gryte med krydder og væske. Stek løken god og la den syde lenge i panna la også den delte hvitløken streke med, imens kjøttet koker i gryta. Kjøttet må minst koke 1,5 – 3 t (etter hvilket kjøtt du bruker). Siste timen får løken koke med i gryta Server med Sitronbakte poteter, kokt potet, ris(pilafris) el. Brød. Lag en frisk salat til.

Om Stifado

Det er interessant å merke seg at «Stifado» er langt mer enn bare en gresk rett. Dette ikoniske matstykket er praktisk talt kjernen i den greske matkulturen, en deilig historiefortelling som går tilbake til århundrer av landbruk og kulinarisk innovasjon. Stifado er en hjertevarm krydret gryterett, en slowfood skapelse full av smak og nærende ingredienser, som gir retten en helhetlig, autentisk følelse.

Hovedingrediensen i en klassisk Stifado er storfekjøtt, selv om det kan brukes mange forskjellige typer kjøtt, som kanin eller lam. Dette kjøttet, langsomt kokt i en rik tomatsaus, blir uimotståelig mørt og smelter i munnen. Sammen med gresk rødvinseddik, hvitløk, laurbærblad, nellik og kanel, gir det retten en distinkt, rik smak. Løk, gjerne småløk eller sjalottløk, er også et nøkkelkomponent, og gir retten noe karakteristisk sødme.

Greske hjemkokker er kjent for å gi sin egen vri på Stifado, en del av skjønnheten med denne retten. Noen legger til et hint av sitron for litt syrlighet, mens andre kanskje inkluderer et par oliven for en salt tvist. Enkelte tilsetter alt fra rosmarin til appelsinskall, mens andre opprettholder en renere, mer tradisjonell versjon av retten. Uansett variasjon, er de grunnleggende prinsippene for Stifado konstant.

Stifado blir vanligvis servert med brød, ris eller poteter. En uadskillelig del av måltidet er å suge opp hver bit av den velsmakende sausen. Å spise Stifado er en opplevelse i seg selv, sakte nyter hvert kjøttbitt, hver søt løk, bare for å bli etterlatt med en ren tallerken og en glad mage.

Det er ingen overraskelse at Stifado har vært en sentral del av gresk matkultur siden antikkens Hellas, og det fortsetter å være det den dag i dag. En dyp meditasjon om kulturen manifestert gjennom mat, og en feiring av levende tradisjoner og smaker, Stifado er en autentisk mateventyr, og hver bit er et vitnesbyrd til det enkle, rene og næringsrike i gresk mat. Derfor, på mange måter, er Stifado mer enn bare en rett – det er et vindu inn i hjertet av gresk kultur.

Legg igjen en kommentar