Ingredienser
1 løk 1 gulrot 1 selleristilk 2 ss olivenolje 120 g pancetta eller røkt bacon uten svor, i terninger 1 ¾ liter kjøttkraft 1 kanelstang eller en god klype malt kanel 100 g tørket pasta 400 g borlotti-bønner, skylles i vann 1 tykk skive kokt skinke, ca 250 g skåret i terninger salt nykvernet svart pepper grovrevet parmesan til servering
Tilberedning
Skjær opp grønnsakene. Varm oljen i en stor kjele, ha i pancetta eller bacon og la det surre under omrøring til det har fått farge. Ha i grønnsakblandingen og la det surre i ca 10 minutter under stadig omrøring, til det har fått farge. Tilsett kraften, ha i kanel og smak til med salt og pepper. Kok opp. Legg på lokk og la det småkoke 15-20 minutter. Tilsett pastaen. La det koke opp igjen under stadig omrøring. Skru ned varmen og la småkoke i 5 minutter mens du rører ofte. Ha i bønner og skinketerninger, og la det småkoke i 2-3 minutter eller etter anvisning på pakken. Smak til suppen. Serveres varm i oppvarmede skåler, drysset med revet parmesan.

Mer om Suppe med bønner og pasta

Å lage supper med bønner og pasta kan være en fin måte å tilbringe en kjølig ettermiddag på. Med sitt høye proteininnhold og fiber, tilbyr bønner ernæring som fyller deg opp og holder deg mett lenge. Når du kombinerer bønner med pasta, får du et balansert måltid med komplekse karbohydrater. Det gir kroppen din energi gjennom hele dagen. Etter å ha kokt bønner og pasta, kan de enkelt kombineres med en rekke forskjellige ingredienser og krydder – dette gir deg muligheten til kontinuerlig variasjon i smak og tekstur.

Suppe med bønner og pasta er en populær matrett i mange deler av verden, spesielt i Middelhavet og Latin-Amerika. I Italia, for eksempel, er «Minestrone» en klassisk suppe som inneholder både pasta og bønner sammen med et variert utvalg av grønnsaker. I Mexico er «Frijoles Charros» en annen type suppe laget med bønner og pasta, ofte servert med frisk koriander og lime.

Forbereder du en suppe med bønner og pasta, kan du velge mellom mange forskjellige typer bønner. Kidneybønner, svarte bønner, hvite bønner eller bønner av chili er vanlige alternativer. Når det kommer til pasta, vil de mindre typene som f.eks pastina, farfalline eller stelline passe best i suppen. Hvis du foretrekker, kan du bruke fullkorns- eller glutenfri pasta.

Hvis du vil krydre det opp litt, kan du også legge til noen urter og krydder. Basilikum, persille, oregano, rosmarin og timian gir en nydelig aroma. Frisk hvitløk, løk og selleri kan også brukes for å fremheve smaken. For en sterkere suppe kan du tilsette chili flak eller cayennepepper.

Når suppen er ferdig, kan du gjerne dekorere med litt revet ost på toppen. Parmesan, pecorino eller mozzarella kan gi en rik, smeltet finish som fullfører måltidet ditt. Du kan også legge til et dryss av friske urter på toppen av osten for en ekstra elegant touch. Server suppen med litt varmt brød på siden, og du har et komplett, næringsrikt måltid.

Til slutt, husk at det ikke finnes noe riktig eller feil når det gjelder å lage suppe med bønner og pasta. Det handler om å eksperimentere og finne ut hva du liker best. Så lenge du inkluderer grunnleggende ingredienser som bønner og pasta, kan du tilsette hva du vil for å gjøre suppen til nytelse. Så neste gang du har lyst på noe varmt og mettende, hvorfor ikke prøve en suppe med bønner og pasta? Det er enkelt, velsmakende og sunt!.