Det siste året har jeg fått skikkelig sansen for Sushi. Denne rare retten som har fått status som Japans nasjonalrett. Hvordan litt ris iblandet eddik og pyntet med for eksempel sjødyr eller fisk, klint inn med wasabi, og dynket i soyaolje, kan bli så godt er for meg en gåte. Ikke er jeg spesielt glad i fisk. Når det gjelder rå fisk er entusiasmen min langt under spesielt glad i. Ris er greit nok, med ingen høydare. Wasabi, som er en slags pepperrotpasta av usedvanlig sterk konsistens, får smaksløkene mine til å protestere vilt. Soyaolje kan jeg nok leve med. Begrenser seg derimot til det. Levbart. Mysteriet oppstår for ved at når du blander dette sammen og serverer det med syltet ingefær og gjerne litt sjøgress, så oppstår en smak som minner mye om det som jeg ville tatt med i en beskrivelse av himmelrike. Den vanlige oppfatningen her i nord er at Sushi er ensbetydende med rå fisk. Denne oppfatningen er feil.  Ordet Sushi betyr marinert ris og beskriver rett og slett ris tilsatt og marinert med eddik. Dog er det riktig at eddikrisen ofte blir toppet med en bit rå fisk, men mye annet brukes også. Skalldyr, crabstiks, og av og til oksekjøtt brukes. Men ettersom rett skal være rett så er vel rå fisk den ingrediensen som blir mest brukt. Sushien oppstod i Japan for 3-400 år siden da det ble oppdaget at ris med eddik ga en smak som folk likte. På midten av 1800 tallet var det noen smarte hoder som fant på å legge litt fisk på denne risen og selge den som hurtigmat i Tokyos gater. Og dette slo an noe veldig. Spredde seg gjorde det også. Først utover Japan og så over resten av verden. Her i landet startet den første sushirestauranten opp for rundt 25 år siden og populariteten for denne retten har tatt helt av, etter det. I dag kan du få kjøpt sushi i de fleste matbutikker. En liten advarsel er vel på sin plass. Rå fisk kan inneholde bakterier og parasitter som du på ingen måte vil fylle magesekken din med. Selv om den sterke wasabien har rykte på seg for å rense opp i en del av dette, så kan du få skikkelig problemer. Heldigvis stiller norske helsemyndigheter strenge krav til behandlingen av sushifisk, så sushien du kjøper her i landet bør være ganske sikker. Dog er stadig flere som lager sin egen og de bør sette seg inn i disse kravene og rådene fra mattilsynet

Mer om: Sushi – noe så godt

Sushi er ikke bare en deilig rett som har sin opprinnelse i Japan, men det er også ansett som en form for kunst som respekterer estetikk og tradisjoner. Visste du at sushi faktisk ikke handler om rå fisk, men i stedet ris? Riset er tilsatt eddik og er den grunnleggende ingrediensen i sushi. Faktisk betyr ordet «sushi» «sur smak», som henviser til eddikriset.

Sushi finnes i mange varianter, og ikke alle inneholder rå fisk. For eksempel er Maki-ruller vanligvis fylt med forskjellige typer grønnsaker, mens Nigiri er et stykke rå fisk lagt på TOPPEN av en liten ball med ris. Sashimi på den annen side, består bare av tynne skiver rå fisk eller sjømat servert uten ris. Det er også verdt å merke seg at ikkje all sushi bruker rå sjømat; noen ganger er fisken lett grillet, mens andre versjoner kan inneholde kokte ingredienser som reker eller krabbe.

Tilbehør sammen med sushi er også en viktig del av den totale opplevelsen. Wasabi, en slags japansk pepperrot, er kjent for sin sterke varme smak. Den brukes ofte sammen med soyasaus for å teikne smaken av sjømaten. En annen poppulær tilbehør er den rosa syltede ingefær kjent som gari. Dette brukes for å rense ganen mellom biter av ulike typer sushi.

Sushi er en delikatesse som ikke bare gir en eksplosjon av smaker, men også en fantastisk mulighet til å oppdage japansk kultur og tradisjoner. Det sies at en god sushikokk gjør mer enn å lage mat; de skaper et kunstverk som er like gledelig for øyet som det er for ganen. Så neste gang du besøker en sushirestaurant, husk å ta deg tid til å sette pris på det lille mesterverket på tallerkenen din.