Det siste året har jeg fått skikkelig sansen for Sushi. Denne rare retten som har fått status som Japans nasjonalrett. Hvordan litt ris iblandet eddik og pyntet med for eksempel sjødyr eller fisk, klint inn med wasabi, og dynket i soyaolje, kan bli så godt er for meg en gåte.

Ikke er jeg spesielt glad i fisk. Når det gjelder rå fisk er entusiasmen min langt under spesielt glad i. Ris er greit nok, med ingen høydare. Wasabi, som er en slags pepperrotpasta av usedvanlig sterk konsistens, får smaksløkene mine til å protestere vilt. Soyaolje kan jeg nok leve med. Begrenser seg derimot til det. Levbart. Mysteriet oppstår for ved at når du blander dette sammen og serverer det med syltet ingefær og gjerne litt sjøgress, så oppstår en smak som minner mye om det som jeg ville tatt med i en beskrivelse av himmelrike.

Den vanlige oppfatningen her i nord er at Sushi er ensbetydende med rå fisk. Denne oppfatningen er feil.  Ordet Sushi betyr marinert ris og beskriver rett og slett ris tilsatt og marinert med eddik. Dog er det riktig at eddikrisen ofte blir toppet med en bit rå fisk, men mye annet brukes også. Skalldyr, crabstiks, og av og til oksekjøtt brukes. Men ettersom rett skal være rett så er vel rå fisk den ingrediensen som blir mest brukt.

Sushien oppstod i Japan for 3-400 år siden da det ble oppdaget at ris med eddik ga en smak som folk likte. På midten av 1800 tallet var det noen smarte hoder som fant på å legge litt fisk på denne risen og selge den som hurtigmat i Tokyos gater. Og dette slo an noe veldig.

Spredde seg gjorde det også. Først utover Japan og så over resten av verden. Her i landet startet den første sushirestauranten opp for rundt 25 år siden og populariteten for denne retten har tatt helt av, etter det. I dag kan du få kjøpt sushi i de fleste matbutikker.

En liten advarsel er vel på sin plass. Rå fisk kan inneholde bakterier og parasitter som du på ingen måte vil fylle magesekken din med. Selv om den sterke wasabien har rykte på seg for å rense opp i en del av dette, så kan du få skikkelig problemer. Heldigvis stiller norske helsemyndigheter strenge krav til behandlingen av sushifisk, så sushien du kjøper her i landet bør være ganske sikker. Dog er stadig flere som lager sin egen og de bør sette seg inn i disse kravene og rådene fra mattilsynet