Ingredienser
2 kyllingfileter i biter 1 løk litt sopp stekes i pannen blandes med: 1 lite glass salsasaus 1/2 beger philadelphiaost
Tilberedning
blandingen legges lagvis i en ildfastform med tortilla-lomper mellom og litt ost på toppen. Gratineres i ovnen til den blir gyllen brun. Serveres med rømme salsa guacamole nachos mais salat, cherryromater og avokado med en dressing av olje, sitronsaft, salt og pepper.

Mer om Taco

Taco er en populær spise i mange deler av verden, ikke minst i Norge. Men har du noensinne lurt på hvor taco egentlig kommer fra, hvordan den har utviklet seg over tid og hvorfor den har blitt et fast innslag i norske hjem?

Tacoens opprinnelse kan spores tilbake til urfolk i Mexico. Tradisjonelt består en taco av en maisleiv, fylt med kjøtt, bønner, ost, salsa eller en kombinasjon av disse. Imidlertid er det stor variasjon i taco-oppskrifter fra region til region, både i Mexico og utover. Noen tacoer kan også inkludere fisk, kylling, svinekjøtt, sjømat, grønnsaker eller frukt. Tacoens popularitet har vokst eksponentielt over hele verden, og forskjellige land har lagt til sine egne unike vendinger og ingredienser til den tradisjonelle oppskriften.

I Norge har taco blitt en ikonisk rett, med mange familier og enkeltpersoner som serverer dem hver fredag, en tradisjon kjent som «FredagsTaco». Serveringen inkluderer ofte tacolefser eller tacoskjell, kjøttdeig, løk, paprika, mais, agurk, tomat, salat, ost, rømme og varierte sauser. Spisevanestudier har vist at taco er den mest spiste middagen i Norge på fredager.

Norsk taco, eller «norsk tex-mex» som det ofte blir kalt, skiller seg mye fra sine meksikanske røtter. En vesentlig forskjell er bruken av hvetebaserte tortillas, i stedet for de tradisjonelle maistortillasene. Videre er bruk av salsa og krydder vanligvis mildere i Norge sammenligne med den sterke smaken som er vanlig i autentiske meksikanske tacoer.

På tross av de kulturelle forskjellene, er tacoens universalitet utvilsomt en av dens mest tiltalende trekk. Uansett om det er en klassisk meksikansk taco, en eksperimentell fusjonsvariant, eller en «norskifisert» versjon, er det klart at tacoens popularitet bare fortsetter å vokse. Uansett hvor du bor, er det noe utrolig tilfredsstillende ved å sitte ned med en tallerken fulle av dine favoritt ingredienser, pakket inn i en varm tortilla, klar til å nytes med familie og venner.

Oppsummert har taco, en enkel rett født i det gamle Mexico, vunnet hjerter og mager over hele verden, og har blitt en integrert del av norsk matkultur. Fra konvensjonelle oppskrifter til innovative taco-fusjoner, fortsetter denne allsidige retten å tilpasse seg lokale smaker og spisevaner, samtidig som den opprettholder sin funksjon som en sammenkomst for felleskap og feiring.