Med all moro følger god mat, også når det gjelder vennesammenkomster, f.eks. på spillkvelder. Eller om man spiller alene kabal, på nett. I denne artiklen skal vi ta for oss en populær rett, eller rettere sagt, retter 🙂 nemlig tapas, det er godt når man er alene, eller sammen med venner. Tapas kan man alltid lage hjemme, og det er enkelt, man trenger ikke dyre råvarer. Og sitter man en kveld og tester nye casinoer på nett og er litt småfysen er det godt å roe seg med litt god mat mellom slagene.

På nett finner man stadig nye casioner som man vil teste, og kvaliteten på disse varierer voldsomt, det bugner av tilbud, noen passer norske spillere bedre enn andre. Også spillutvalgene varierer veldig, man tester gjerne et ti-talls før man finner noe man liker. Og man finner garantert casinoer av lav kvalitet også, det er viktig å styre unna disse, både på grunn av sikkerhet, men også på grunn av at skal man først bruke penger på nett skal man finne noe som er skikkelig moro. Les gjerne guider og anmeldelser før du bestemmer deg for hvor du skal spille.

Hvor kommer tapas fra?
Tapas kommer fra det spanske verbet «tapar», som på norsk betyr «å dekke». Så den mest originale betydningen av tapas var betydningen «lokk» – et lokk som trolig først bestod av brød- eller kjøttskiver som fortidens sherrydrikkere på de andalusiske tavernaene brukte for å dekke glassene sine mellom slurkene for å holde fluer og andre insekter unna.

I dag har tapas fått en mer generell betydning: forretter, snacks eller snacks. Men fundamentalt sett er ingen av disse begrepene, eller noen andre, en tilstrekkelig oversettelse av begrepet tapas. Tapas er blitt et kulturfenomen med sin egen historie, egen gastronomi og sine egne ritualer, og har derfor for lengst vokst ut av sin etymologiske betydning. Et godt bevis på dette er at tapas i dag ofte inntas som kveldsmåltid, sammensatt av en mengde forskjellige tapasretter, og derfor ikke begrenset til et lite mellommåltid i forbindelse med en drink.

Hva består tapas av?
Tapas kan bestå av kalde og varme retter. Ofte vil tapas bestå av en skive hvitt brød dekket med forskjellige typer pålegg, som skinke (jamón), ost (queso), pepper (pimiento), oliven (aceitunas), pølse (chorizo), forskjellige typer fisk (pescado) ) osv. Men tapas kan også bestå av små, uavhengige retter uten brød, som omeletter (tortillas), kjøttboller med saus (albondigas), blekksprut (calamares), ansjos (boquerones), saktekokt biff (carne mechada), reker med hvitløk (gambas al ajillo), svinekjøtt krydret med persille og hvitløk (raxo), salater – som russisk salat (ensalada rusa), fersk sopp med hvitløk (setas al ajillo), ost med ansjos (queso con anchoas) – for å nevne bare noen få. Ofte settes to eller tre av disse tapasrettene sammen til en enkel overdådig velsmakende tapasrett.

Albondigas

Når spises tapas?
I dag kan tapas spises når som helst på døgnet, men spesielt liker spanjolene å spise tapas – ir de tapas , som de kaller det – mellom jobb og middag, og som et lite måltid før sengetid. I helgene er det vanlig at spanjoler møtes med familie eller venner og inntar tapas litt før lunsjtid, som en sosial begivenhet, før lunsjen hjemme, som ikke spises før ca. 14 og kl 16 i Spania.

Hvor finner jeg tapas?
Du kan finne tapas overalt i Spania, og det er tapas og tapasbarer av utmerket kvalitet i alle regioner i landet. Men det er visse regionale forskjeller. Noen steder i Andalusia , inkludert Granada og Córdoba, kan du fortsatt få tapas gratis med drinken. Dette gjelder også enkelte steder i regionene Castilla-La Mancha, Castilla y León, Asturias og Extremadura. Her vil det være normalt å ha tapas med en liten øl (caña), et glass vin (chato) eller et glass druejuice (mosto). I resten av landet har denne rause tradisjonen dessverre forsvunnet og her er det i dag normalt å betale tapas separat.

Tapas varierer også avhengig av hvilken region i Spania du reiser til
En annen regional forskjell er rent språklig: i Nord-Spania , inkludert i regionene Asturias, Navarra, La Rioja, Baskerland og Cantabria, sier man vanligvis ikke tapas, men pinchos (eller pintxos i Baskerland), fordi mange av tapasrettene holdes sammen av en såkalt pincho, eller tannpirker.

Tapas – nøkkelen til spansk kultur
Tapas er ikke bare en gastronomisk opplevelse for ganen på en tur til Spania, men også en kulturell opplevelse for hjertet. For spanjolene er tapas i høy grad en måte å møtes og være sammen på; det er en del av den berømte spanske rytmen av liv og dag, hvor mat og sosiale sammenkomster smelter sammen til en høyere enhet. Så å gå på en tapasbar i Spania er ikke bare en stor kulinarisk nytelse, men også en nøkkel til å komme nærmere, og forstå spansk kultur.