Tartar av biff av okse

Ingredienser: Pr porsjon: 100 g skrapet oksefilet Her skraper vi tartaren av et stykke biff Tilbehøret: 1 skive brød med smør der skorpene er skjært bort. 2-3 skiver syltet rødbeter 1 sylteagurk 1/2 rødløk 1 eggeplomme 1-2 ss kapers grovmalt salt og pepper Tilberedning: Hakk løk og syltede grønnsaker i små biter. Legg kjøttet på brødet og lag et søkke i midten. Hell en eggeplomme i søkket. Legg resten av tilbehøret rundt og strø på salt og pepper. Er tartaren trygg? Sin gode smak til tross, biff tartar har de siste årene dessverre blitt påført et ufortjent dårlig rykte. Utsatt som den har vært, for både e.koli, kugalskap og salmonella, har færre og færre vist sin interesse for denne kulinariske delikatessen. Som sagt, ufortjent, for det er egentlig ikke selve rettens feil. Det er kokkens, for er man nøye med hygienen på kjøkkenet, og tilbereder kjøttet på et eget sterilt brett som ikke har vært i kontakt med andre matvarer, er retten i utgangspunktet helt trygg å fortære. Ønsker man å selv tilberede biff tartar hjemme, anbefales det å selv hakke kjøttet til tartaren, gjerne med en kokt (steril) kniv. Bon apetit.

Om Tartar av biff av okse

Tartar av biff fra okse er en populær rett blant matelskere rundt om i verden. Dette er en metode for å tilberede biff som pryder mange restaurantmenyer og hjemmetabeller. Men det er mer til denne delikatessen enn det som møter øyet, og det er dets rike historie, varierte tilberedningsmetoder og helsefordeler.

Tartar av biff med sitt opphav i Sentral-Asia ble adoptert av franske kokker i det 19. århundre. Originalt kalt «Steak à la Tartare», refererte dette til den grovhakkede eller malte stilen av biffen, som vanligvis serveres rå. Dette navnet er tatt i bruk basert på en sveitsisk tysk oppskrift fra 1871. Denne retten ble popularisert gjennom fransk haute cuisine, og har beholdt sin internasjonale berømmelse til dags dato.

På tross av navnet, indikerer ikke Biff Tartar at det inneholder tartar-saus. I stedet er det navnet gitt til tilberedningen av rå, friskt hakket biff, ofte servert med salt, pepper, Worcestershire-saus, tabasco, rå eggeplomme, kapers, sennep og løk. I noen tradisjoner kan også retten serveres med rugbrød og smør, og noen ganger kan det tilsettes trøfler for ekstra luksus.

Tilberedningen av tartar av biff kan variere fra sted til sted. Mens noen foretrekker å hakke biffen fint for en jevn tekstur, foretrekker andre å hakke biffen grovere for å beholde noe av kjøttets naturlige tekstur. Noen kokker foretrekker også å marinere biffen i en blanding av eddik, olje og urter før servering, mens andre velger å servere den nøytralt for å la råvarene tale for seg selv.

Selv om tartar av biff er en delikatesse, kommer det også med noen helsefordeler. Kvalitets biff er en utmerket kilde til protein og inneholder mange vitaminer og mineraler som er viktige for god helse. Dette inkluderer B-vitaminer, jern, sink og fosfor. Likevel, det er viktig å huske at rått kjøtt bør spises med forsiktighet på grunn av mulig bakteriell kontaminasjon.

Til tross for de potensielle farene, fortsetter tartarav biff å være en stjerne på mange menyer. Dens rike historie, dens unike tilberedningsmetoder og dets høye næringsverdi gjør det til et attraktivt valg for biffelskere over hele verden. Men som alle andre retter, kvaliteten på tartar av biff avhenger i stor grad av kvaliteten på råvarene som brukes. Derfor bør man alltid velge fersk og høykvalitets biff for å lage denne retten.

Legg igjen en kommentar