Tataki av indrefilet

Ingredienser
Indrefilet av okse Marinade: 1/2 dl soya (Kikkoman) 1/2 dl mirin (japansk riseddik) 3 ss frisk presset lime 3 ss olivenolje (kaldpresset) 1/2 sjalottløk (finhakket) 1/2 ts sukker salt Tomatkompott: 1 ss matolje 1 sjalottløk 1 1/2 cm skrellet ingefær 1 ss tomatpuré 4 ss balsamicoeddik 4 tomater 1/2 dl god olivenolje 2 ss ristede pinjekjerner gressløk-strå
Tilberedning
1. Bruk vel 15 cm av filetens tynne del. Krydre fileten med salt og pepper, og brun den godt i olje. 2. Rull til en jevn pølse i plast og legg i fryseren en times tid, til den blir akkurat så stivfrossen at du kan skjære tynne, pene skiver (3 mm tykke). Legg på tallerken/fat. Marinade: 1. Bland soya, riseddik, limesaft, olje, sjalottløk og sukker. Smak til med salt. Legg marinaden over kjøttet. Tomatkompott: I oppskriften brukes ordet «tomatconcasse», et typisk kokkeuttrykk som ikke er mer vrient enn skåldede tomater hvor skall og innmat fjernes og skjæres i terninger. 1. Start med tomatconcasse: Skjær et kryss i toppen av tomaten, dypp i kokende vann, legg i isvann, fjern skall og frø og kutt i fine terninger. 2. Fres finhakket sjalottløk og ingefær i olje og tomatpuré. Tilsett balsamico, småkok i 2 min. 3. Bland inn tomat, olje og pinjekjerner. Server ved siden av det marinerte kjøttet og pynt med gressløkstrimler.

Mer om: Tataki av indrefilet

Tataki av indrefilet er en spennende og unik rett fra det japanske kjøkkenet. Navnet tataki betyr ‘banket’ eller ‘knust’, og refererer til måten kjøttet tradisjonelt ble banket flatt før det ble kort stekt. Selve retten er preget av sterke smaker og kontraster, både i tekstur og smak, og hovedkomponenten er indrefilet, som er en av de mest møre og smakfulle delene av dyret.

Prosesseneringen av denne retten er litt uvanlig ettersom kjøttet ikke blir fullstekt men kun stekes i kort tid på høy varme. Resultatet er at indrefileten beholder sin juicy kjerne, mens den kraftige varmen karamelliserer overflaten og låser inn de kjøttfulle aromaene. Etter stekingen blir kjøttet marinert i en blanding av soya, mirin, hvitløk og ingefær, noe som gir en søt/syrlig smak som komplementerer det møre kjøttet.

En viktig del av tataki av indrefilet er serveringsmåten. I klassisk japansk stil serveres retten på en tallerken eller et fat, gjerne dekorert med garnityr som finhakket vårløk, revet daikon (japansk reddik) eller fersk koriander. Tataki av indrefilet serveres ofte med ponzu saus, som er en syrlig og fresh sitrusbasert saus.

Tataki av indrefilet er også kjent for å være en god kilde til proteiner. Fordi hoveddelen av retten er magert kjøtt, og at ingrediensene som brukes i marinaden er relativt figurenvennlige, gjør at denne retten er populær blant de som ønsker å følge en balansert og næringsrik kost.

Til sist, er Tataki av indrefilet ikke bare en gourmetrett full av smak og tekstur, men et lite stykke av den japanske mattradisjonen. Det er en rett som feirer enkelhet, renhet av ingredienser, og enestående teknikker innen matlaging.

Legg igjen en kommentar