Ingredienser:
* 200 g havrekjeks med sjokoladeglasur * 70 g smør , smeltet * * 600 g kremost naturell * 300 g vaniljekesam * 200 g sukker * 3 ss hvetemel * 2 ts vaniljesukker * 1 dl kaffelikør f. eks Tia Maria * 3 stk egg * 300 g crème fraîche * * 150 g crème fraîche eller kesam orginal * 2 ss kaffelikør * ca 1 ss kakaopulver

Fremgangsmåte:
Bunn: Smelt smøret. Knus kjeksen i en foodprosessor eller lignende og bland smøret i kjeksen. Blandingen trykkes jevnt ned i bunnen av en bakepapirkledd eller smurt springform ca 25 cm i diameter. Sett springformen inn i forvarmet stekeovn ved 180 grader. Stek bunnen i ca 10 minutter. Avkjøl. Hev temperaturen i ovnene til 240 grader. Fyll: Visp kremost og sukker til en luftig masse. Tilsett, hvetemel, vaniljesukker, Tia Maria, egg og crème fraîche i ostemassen under lett visping. Bruk gjerne en håndvisper. Hell ostemassen i den avkjølte formen. Stek kaken i 10 minutter ved 240 grader og senk temperaturen til 110 grader. Stek kaken videre i 25 minutter. Slå av ovnen og åpne ovnsdøren, la kaken bli stående i ovnen i ca 2 timer før den tas ut og settes kaldt. Topping. Rør inn Tia Maria i crème fraîche/kesam og smør dette på toppen av den avkjølte kaken før servering. Dryss over kakaopulver. Pynt gjerne med biter av hvit og mørk sjokolade.

Mer om Tia Maria ostekake

Tia Maria ostekake er en unik og sofistikert blanding av søte, salte og komplekse smaker fra forskjellige ingredienser. Kjernen til Tia Maria ostekake ligger i dens blendende hovedingrediens, Tia Maria, som er en jamaicansk kaffelikør kjent for sin dype, rike og forførende aroma. Den gir ostekaken en svært karakteristisk og tiltalende smak som er helt forskjellig fra en tradisjonell ostekake.

Selv om det finnes mange oppskrifter på Tia Maria ostekake, har hver sin unike variasjon som skiller den ut fra resten. Noen oppskrifter bruker mørk sjokolade eller kakao for en dypere ettersmak, mens andre bruker hvit sjokolade for en søtere og mykere smak. Enhver type ostekake elsker vil definitivt finne en Tia Maria ostekake oppskrift som passer perfekt deres smak og preferanse.

En av de mest interessante aspektene ved en Tia Maria ostekake er dens tekstur. Basen består ofte av knuste kjeks, vanligvis digistive kjeks eller graham kjeks, blandet med smeltet smør. Dette gjør en herlig kontrast mot den glatte og kremete ostemassen, som har en rik og fyldig smak takket være Tia Maria likøren. Sammen skaper disse lagene en unik balanse mellom knaskende og kremet, noe som gjør hver bit til en ren nytelse.

Dessuten kan denne ostekaken lett tilpasses forskjellige anledninger. Det er en ideell dessert for sofistikerte middager, hyggelige sammenkomster med venner, eller til og med for en spesiell feiring som jubileer og bursdager. For de som ønsker å være litt mer eventyrlige, kan ostekaken til og med dekoreres med sjokoladesaus, friske bær, eller et dryss av kakao for ekstra flair.

Til slutt er det verdt å nevne at til tross for dens utsøkte smak og komplekse sammensetning, er Tia Maria ostekake relativt enkel å lage. Mens den krever presisjon og omhu i forberedelsen, er det ikke nødvendig med noen avansert baketeknikk eller profesjonelle baking ferdigheter. Med de riktige ingrediensene og en veiledende oppskrift kan enhver, uansett bakervner, lage en himmelsk Tia Maria ostekake som vil glede alle og enhver.

Som konklusjonen, Tia Maria ostekake er en virkelig unik og smakfull dessert som gir en vri på den tradisjonelle ostekaken. Med sin dype smak og varierte teksturer, er det absolutt en dessert som bør prøves, enten du er en erfaren baker eller bare en entusiastisk matkjærlig.