Tikka Masala

Ingredienser
Kyllingfileter Skjær kyllingfileten i små stykker. Marinade: 1/2 l yoghurt naturell ca 1/2 hvitløk, presset litt fersk presset ingefær litt grønn chili litt salt 1-2 ts garamasalapulver 1-2 ts rød chili pulver sennepsolje Legg kyllingfiletene i marinaden og la de ligge i kjøleskapet over natta! Masala: 1 boks hermetiserte tomater 3 tomater -event en boks til med hermetiserte 1 stor løk i biter 1/2 presset hvitløk 1 bit presset (fersk) ingefær 1/2 grønn chili 2 ts nellik 4 krm kardemomme 4 laubærblad 2 ts paprikapulver 2 ts gurkemeie
Tilberedning
Bland alle ingrediensene og la det koke til alt er mørt/»bløtt». Sil så masalaen-press gjennom sila slik at du får mest mulig med i sausen! sett ovnen på 225 grader og varm den opp. Tre kyllingfilet-stykkene på stålspidd event legg de i en ildfast form, og stek de på rist i ovnen til de er brunet. Bland resten av marinaden med masalaen. Putt masalaen i ei gryte og tilsett: 1ss honning (flytende) 1 boks fløte 2 ss smør 3 ts bukkehornblad (fenugreek leaves/kasun methi) Tilsett kyllingen og la det hele koke til kyllingkjøttet er mørt. Server med naan brød (nam nam!!), cashewnøtter, ris og ei skål med naturell yoghurt!

Mer om: Tikka Masala

Begrepet «Tikka Masala» refererer til en populær rett som karakteriseres av sin rike, kremete saus laget med tomat og en rekke orientalske krydder. Selv om det i dag er kjent som en britisk-indisk matrett, har rettens egentlige opprinnelse vært et samtaleemne blant matkulturelle historikere. Noen mener at Tikka Masala har sine røtter i Punjab-regionen i India, mens andre hevder at den ble født i britiske kjøkkener blant indiske innvandrere.

Uttrykket «Tikka» refererer til det marinerede, grillstekte kjøttet, vanligvis kylling, som brukes i retten. «Masala», på den annen side, refererer til den aromatiske blandingen av krydder som brukes til å lage dens karakteristiske, lunefulle saus. Sausen har en dyp oransje-rød farge som kommer av en kombinasjon av tomatpuré og de forskjellige krydderne som brukes.

Det interessante med Tikka Masala er dens evne til å variere i smak avhengig av de spesifikke krydderne som brukes og hvordan de blir kombinert. Ofte vil hjemmekokker og profesjonelle kokker legge til egne unike vendinger, og bruker ingredienser som yoghurt, fløte eller kokosmelk for å gi sausen dens kremede konsistens.

Til tross for sin uklare opprinnelse, har Tikka Masala vokst i popularitet over hele verden, ikke bare i Storbritannia eller de indiske samfunnene. Dette er takket være rettens dybde av smak, fylde og allsidighet. Det er vanlig å servere Tikka Masala med basmati ris eller naan, et indisk brød, for å suge opp sausen.

Til slutt er Tikka Masala et bemerkelsesverdig eksempel på hvordan matkultur kan utvikle seg og tilpasse seg nye omgivelser. Uansett dens opprinnelse, vil denne retten fortsette å være en favoritt blant mange for sin komplekse smak og deilige tekstur.

4 kommentarer om “Tikka Masala”

  1. hvor lenge ca skal alt koke? må kylllingen ligge over natta i kjøleskapet?

  2. Åh, dinna fekk eg lyst å prøve!!!! Men eg må jo ha ting inn med te-skjeier 😉 Kor mykje kyllingfilet brukar du til denne oppskrifta? og kor lang tid sånn ca tek det før ingrediensane i masalaen er mørt/»bløtt».
    Elles lurer eg også på kor lenge du pleier å koke gryta tilslutt (marinaden, masalaen og kyllingen)?

  3. Holder på å lage Tikka Masala nå. Det står ikke i oppskriften:
    Hvor mange personer den er beregnet på. Er det en halv hviløkbåt, eller en halv hel hviløk? Har bare igjen 3 dl kremfløte. Kan jeg blande en boks med kokosmelk inn i retten, for å få dobbel porsjon? Har tatt som forutsetning at retten er til 4 personer.

Legg igjen en kommentar