Tivoli og kinosnacks – popcorn

På kino, tivoli, på ferie og i alle andre situasjoner hvor vi ikke er hjemme har vi mennesker en tendens til å stappe i oss godteri og snacks. Behovet for å dytte noe inn i munnen ser, av en eller annen grunn, ut til å øke i takt med hvor morsomt vi har det. Psykologien bak dette skal vi la ligge her, men vet vi egentlig noe særlig om det vi dytter i oss?

Noen snackstyper er mer populære enn andre, chips, popcorn, ostepop er tre veldig populære snacks. Spesielt år vi er ute og lar oss underholde på kino eller tivoli og andre utendørs arrangementer så spiser vi masse snacks. F.eks. popkorn. Men hva vet vi om popkornets historie bortsett fra at mennesker har likt det i uminnelige tider?

Popkorn er en type tørket mais som ved oppvarming eksploderer med et aldri så lite «pop», som har medvirket til å gi den det morsomme navnet. Vanligvis varmes disse kornene i matolje eller mikrobølgeovn, men det finnes også spesielle popkornovner som bruker varmluft. Ikke alle typer mais passer til popkorn.

Tidlig popkorn

De første popkornene man kjenner til, ble laget av indianerne i Amerika formange tusen år siden, og det var herfra europeerne fikk ideen til det samme. 6000 år gammelt popkorn har blitt funnet på Paredones og Huaca Prieta, to arkeologiske funnsteder på nordkysten av Peru. Det sies at Christopher Columbus lot seg mektig imponerende av disse kornene, og ofte lagde popkorn til gjestene sine tilbake i Spania.

Som snacks kan man velge å enten kjøpe dem ferdig, eller lage dem selv. Kjøper man dem ferdig i butikken er de som oftest poppet i solsikkeolje og tilsatt salt, men velger man å poppe dem selv, kan man selv velge hva man ønsker å poppe dem i, og hva man eventuelt ønsker å ha på dem etterpå.

Smakstilsetninger

I Norge har man tradisjon for å tilsette salt etter popping, men i andre deler av verden er det minst like vanlig å bruke sukker eller smør, eller kanskje begge deler. Man kan også tilsette fargestoffer i oljen slik at popkornet får farge, noe som ofte er populært i barneselskaper.

Ved egenpopping er det viktig å bruke en stor nok kjele med lokk på, og man må passe på hele tiden. Et godt tips er å legge et par popkorn i oljen mens den varmes opp, og når de popper, er oljen klar til resten. Popper man i mikrobølgeovn er det også viktig å følge med hele tiden, da det er relativt høy brannfare forbundet med poppingen. Følg derfor bruksanvisningen nøye.

Nå skal det sies at popkorn kanskje ikke er verdens sunneste snacks, og det finnes mange gode alternativer til fet snacks. Grønnsaker og andre ting er vel så godt og sunt, og billig.

Mer om: Tivoli og kinosnacks – popcorn

Popcorn er en integrert del av tivoli- og kinoopplevelsen. Denne deilige snacksen har en fascinerende historie og rolle innenfor underholdningsindustrien. Men hvordan oppstod koblingen mellom popcorn, tivoli og kino? Og hva gjør popcorn til en så populær snacks?

Popcorns historie går tilbake til tusenvis av år. Det er funnet bevis for popcornproduksjon i Mexico så langt tilbake som 3600 f.Kr. Imidlertid var det først i løpet av 1800-tallet i USA at popcorn ble populært som en matbit på tivoli og lignende arrangementer. Popcornmaskinene, som ofte var hestetrukne vogner, ble et vanlig syn på tivolier, messer og idrettsarrangementer.

Da kinofilmene gjorde sitt inntog, fulgte popcorntraden med. I begynnelsen av 1900-tallet ble den første popcornmaskinen spesielt designet for kino installert. Kinosalene ble fylt med duften av ny-poppet popcorn, og snart ble denne snacksen en uatskillelig del av kinoopplevelsen. Nytelsen av å se på film ble ofte forsterket med en boks med popcorn.

En ting som gjør popcorn spesielt egnet som en kinosnacks, er dets praktiske natur. Popcorn er lett å spise, og det lager minimalt med søl. Det er også rimelig å produsere i store mengder, noe som gjør det rimelig for kinoene å selge som matelement under filmvisningene.

I dag forblir popcorn et symbol på tivoli og kino, og de er fortsatt en uunnværlig del av vår film- og festivalopplevelse. Nyere varianter gir også et bredt utvalg av smaker, fra søtt og salt til ost og karamell, som viderefører popcorn-tradisjonen inn i den moderne æraen.

Legg igjen en kommentar