Ingredienser
2 dl peanøttolje 2 ss finhakket ingefær(fersk) 2 finhakket chili 2 stengler sitrongress, hakket i små biter 4 fedd finhakket hvitløk 3-4 kyllingfileter i strimler 2 små rødløk i ringer 5 vårløk i ringer/biter 200g hermetiske bambusskudd 1 boks vannkastanjer i skiver juice av 2 lime 2 bokser kokosmelk soyasaus etter smak sesamolje etter smak(dette tar jeg på gefulen..) 1-2 pak choy kål (fåes i invandrerforretninger) salt og nykvernet pepper halv bunt koriander
Tilberedning
Varm oljen i en stor kjele, fres hvitløk, ingefær, chili, sitrongress. Tilsett kyllingen og de øvrige grønnsakene. Ha i limejuice og kokosmelk, kok opp, la småkoke i 2-3 minutter. Smak til med soyasaus og sesamolje, ha tilslutt i pak choy kålen. Smak til med salt og pepper, dryss over koriander rett før servering

Mer om Tom Yam suppe

Tom Yam suppe er en tradisjonell thailandsk rett full av smaksintensiteter, fra det syrlige til det sterke, noe som gjør det til en veldig kompleks og unik smaksopplevelse. Til forskjell fra mange andre supper, som ofte er tunge og kremete, får Tom Yam suppe en lys, klar kraft ved å trekke smaker fra friske ingredienser som sitrongress, limeblad, galangarot og sjalottløk. Selv om det finnes flere variasjoner av Tom Yam, er de fleste versjoner rike på disse friske ingrediensene og tilberedes som regel med litt proteinsubstans, som for eksempel reker, kylling eller tofu.

Selv om Tom Yam suppe kanskje er mest kjent for sin kraftige smak av sitrus og chili, har den også en viktig medisinsk historie i Thailand. Suppen har lenge blitt brukt i tradisjonell thailandsk medisin på grunn av dens helsefordeler. Ingrediensene som sitrongress, limeblad og galangarot har blitt lovprist for å ha en rekke helsefremmende effekter. Sitrongress er for eksempel en rik kilde til vitamin C og brukes ofte som et naturlig middel mot forkjølelse og influensa. På samme måte er galangarot kjent for sine antiinflammatoriske egenskaper, mens limeblader har blitt brukt for å fremme god fordøyelse.

Selv om mesteparten av Tom Yams smak er rimelig konsistent over hele Thailand, kan det være forskjeller fra region til region. Noen distrikter tilbyr en søtere versjon, mens andre kan legge til flere sjømatvarianter, som blåskjell eller blekksprut, eller til og med lokale spesialiteter som frosk. Tom Yam kan også tilberedes med kokosmelk, noe som skaper en mykere og mer fyldig suppe, kjent som Tom Yam Kha. Denne versjonen er ofte populær blant de som foretrekker en mildere smaksprofil.

Tom Yam suppe er også viktig i thailandsk matlaging fordi den ofte fungerer som en målestokk for en kokk sin kompetanse. Suppen krever en balanse mellom smaker som surt, søtt, salt og sterkt, og å mestre denne balansen kan være en stor utfordring. En vellykket Tom Yam suppe indikerer at kokken har en dyp forståelse for thailandske ingredienser og smakskombinasjoner.

Når alt kommer til alt, er Tom Yam suppe mye mer enn bare en suppe – det er leksjon i balanse, et innblikk i thailand sin kulinariske historie, en helsefordelaktig rett og en kulinarisk prøve. Fra de friske og intense smaksdimensjonene til dens viktige plass i thailandske kjøkken, er Tom Yam suppe virkelig en kulinarisk skatt verdt å utforske.