Ingredienser
20-24 store pastaskjell eller rør vann salt 1 1/2 dl tomatjuice 3/4 l terningbuljong 1-2 ss tomatpuré basilikum 1eggeplomme 1 dl fløte
Tilberedning
Kok rørene etter anvisningen på pakken. Bruk rikelig med vann. Ha juice og buljong i suppegryten. Smak til med tomatpuré om ønskes, og prøv med litt basilikum. Pisk eggeplommen og fløten sammen. Ta gryten fra varmen og pisk blandingen inn i suppen like før servering. Ha i rørene/skjellene. Dryss gjerne revet ost over tallerknene ved bordet. Server brød og smør til suppen.

Mer om Tomatsuppe fra Italia

Tomatsuppe er en av de mest kjente italienske rettene, og har en lang historie tilknyttet landet. Bruken av tomat i Italia går tilbake til 1500-tallet, selv om tomatsuppe var en oppfinnelse av en senere tid. Dens popularitet i Italia skyldes dets allsidighet – den kan serveres som en forrett, hovedrett, eller til og med en dessert, avhengig av de tilføyede ingrediensene.

En tradisjonell italiensk tomatsuppe, også kalt «pappa al pomodoro», er preget av dens enkelhet. Den utnytter sesongens beste tomater og inneholder få men høykvalitets ingredienser. I tillegg til ferske tomater, inkluderer tradisjonell pappa al pomodoro ofte basilikum, hvitløk, olivenolje, salt og gammelt brød. Dette gir retten en robust smak som er både søt og litt sur, og et teksturert utseende som er attraktivt på tallerkenen.

Den regionale variasjonen av italiensk tomatsuppe kan være stor. For eksempel, i regionen Umbria, er det vanlig å tilsette linser til suppen for å gi den et ekstra protein boost. I Emilia-Romagna, er den ofte laget med en base av oksekjøttbuljong. I Campania, er tomatsuppe gjerne servert med ris, mens toskanske kokker foretrekker å tykke suppen med brødrestene for å utnytte en viktig del av det italienske kjøkkenet – å ikke kaste bort noe av maten.

Italiensk tomatsuppe er også kjent for dens helbredende egenskaper. Tomater er en rik kilde til antioksidanter og vitamin C, som er kjent for å styrke immunforsvaret, og antas å redusere risikoen for hjertesykdommer og visse typer kreft. I tillegg gir det gamle brødet som ofte finnes i suppen ekstra kostfiber, som bidrar til god fordøyelse.

Avslutningsvis er tomatsuppe fra Italia et uttrykk for landets kulinariske filosofi: Enkelhet, ferske ingredienser og innovasjon gjennom gjenbruk av rester. Det er mer enn bare en rett – det er en feiring av et lands kjærlighet for mat og dens evne til å forvandle de mest grunnleggende ingrediensene til noe rikt og deilig.