Melk og melkeprodukter anses for å være en medvirkende årsak til mange helseproblemer. Og ikke uten grunn, for all den melken som selges i butikkene i Norge er pasteurisert. Frisk melk inneholder viktige fordøyelsesenzymer, blant annet:

  • Laktase som muliggjør fordøyelse av laktose (melkesukker)
  • Fosfatase som er essensiell for opptaket av kalsium
  • Lipase som er nødvendig for opptak av essensielle fettsyrer fra melken.

Pasteuriseringen ødelegger enzymene. Derfor er opptaket av blant annet kalsium fra pasteurisert melk meget liten. Også de gunstige melkesyrebakteriene og en del vitaminer ødelegges ved pasteurisering. F.eks. B12-vitamin og B6-vitamin ødelegges. Dessuten ødelegges en del av de essensielle Omega-3 fettsyrer i melkefettet.

Hvis man lider av laktoseintoleranse ved inntak av pasteurisert melk, så kan det godt hende at man fremdeles kan drikke upasteurisert melk uten problemer, fordi den inneholder laktaseenzymet som gjør det mulig for organismen å fordøye laktosen.

Statistikk viser at i  de land hvor befolkningen drikker mye melk, har man størst forekomst av benskjørhet. Det ville nok være annerledes hvis man byttet ut den pasteurisert melken med frisk melk, slik at kalken og andre mineraler i melken kunne opptas i kroppen.

Ødeleggelsen av enzymer begynner ved en temperatur på under 50 grader Celsius. Ved pasteurisering brukes en temperatur på minimum 72 grader C i 15 sekunder, noe som enzymene ikke tåler. Langtidsholdbar melk varmes helt opp til omkring 130 grader C, noe som bevirker at enda flere vitaminer ødelegges.

Naturlig melkefett i upasteurisert melk har et høyt innhold av essensielle omega- 3 fettsyrer. Melkefettet er viktig for opptaket av de fettoppløselige vitaminene (A, D og E) samt mineraler fra melken. Det er derfor ikke noen god idé å fjerne det meste av fettet fra melken slik man gjør med skumme melk og lettmelk.

Kilde: Dr. Mercola

I upasteurisert melk bevares vitaminer og de gunstige melkesyrebakteriene som ellers ødelegges ved pasteurisering. Frisk melk kan ikke selges i butikker i Norge. Så inntil lovgivningen endres så kan man dessverre bare kjøpe frisk melk fra noen få melkeprodusenter som selger privat.