½ pk gjær
2 ½ dl melk
1 ts salt
1 s sukker
2 dl grahamsmel, eller fint sammalt hvetemel
4-5 dl hvetemel
Fyll
3 dl revet, lagret ost
1 dl hakkede urter, f.eks basilikum, bladpersille, timian, salvie
Smuldre gjæren i en bolle. Varm melken til den er fingervarm, 37 grader. Hell litt av melken over gjæren og rør til den har løst seg opp. Tilsett resten av melken, salt, sukker og nesten alt melet, men hold av litt av hvetemelet til utbakingen. Arbeid deigen smidig for hånd eller i maskin til deigen slipper bollekanten. Dekk til deigen og la den stå og heve i ca 40 min.
Ta deigen opp på en melet arbeidsbenk og kna den smidig med resten av melet. Kjevle deigen ut til en plate på ca 30×40 cm. Strø over ost og urter. Rull sammen deigen. Legg deigrullen i en godt smurt kransform på ca ½ liter. Dekk til og la kransen heve i ytterligere 20 min.
Stek kransen på rist i bunnen av ovnen ved 200 grader i ca 25 min. La brødet kjølne litt i formen før den hvelves over på rist for å bli kald. Server brødet skåret i biter til salater, supper, gryteretter eller til grønnsaksgrateng.