Vafler – Pannekaker uten melk

Ingredienser
5 dl. hvetemel 3 ss. sukker – (hvis vafler: 2 dl. sukker + 1 ts.vaniljesukker) 4 ts. bakepulver 1/2 ts. salt 5,5 dl. vann 3 ss. soyaolje
Tilberedning
Bland mel, sukker, bakepulver og salt. Tilsett vann og olje og visp godt. La røren hvile ca. en halv time. Dersom du steker vafler, bruk Bakefett på sprayboks til smøring av vaffeljernet, da setter vaflene seg garantert ikke fast.

Mer om emnet: Vafler – Pannekaker uten melk

Vafler og pannekaker er kanskje de mest populære dessertene blant nordmenn. De er varme, deilige, lagd med kjærlighet, og serveres vanligvis med syltetøy eller rømme. Men hva om du ikke tåler melk eller velger å følge en melkefri diett? Mange tror kanskje at det er umulig å lage disse deilige godbitene uten melk. Men det er absolutt ikke saken. Det er fullt mulig å lage vafler og pannekaker uten melk.

Den mest åpenbare substitusjonen for melk i vafler eller pannekaker er å bruke en ikke-meierimelk. Soyamelk, havremelk, mandelmelk eller rismelk kan alle brukes som erstatning for kumelk i disse oppskriftene. Fordelene med å bytte ut kumelk med plantebaserte alternativer er mange. Disse melkealternativene er ofte lavere i kalorier, og de er også en god kilde til vitaminer og næringsstoffer. Noen av dem, som mandel- og soyamelk, inneholder til og med mer kalsium enn kumelk.

Når det gjelder smak, er det ingen grunn til å bekymre seg. Vafler og pannekaker laget med ikke-meieri melk har en litt annen smak, men de er likevel deilige. De er vanligvis litt søtere og har en mer fremtredende smak fra kornet eller nøtten som melken er laget av. Dette kan faktisk forbedre smaken for mange mennesker, spesielt de som liker mer komplekse smaker.

Det er også andre alternativer for de som ikke vil bruke melkserstatninger. For eksempel kan man lage en vaffel- eller pannekakerøre med vann i stedet for melk. Dette gir en litt mer nøytral smak, men resultatet er fortsatt deilig. En annen mulighet er å lage en «melkefri» røre ved hjelp av fruktjuice, som eple- eller appelsinjuice. Dette gir en fruktig twist til oppskriften og er en flott måte å legge til ekstra vitaminer og mineraler på.

Så, neste gang du har lyst på deilige, hjemmelagde vafler eller pannekaker, men ønsker å unngå melk, er det altså en rekke alternativer å velge mellom. Husk at baking handler om å eksperimentere, prøve nye ting og finne det som fungerer for deg. Lykke til med bakingen!

Til slutt: uavhengig av hvilken type melk eller alternativ du velger, husk å nyte de deilige vaflene eller pannekakene med folk du bryr deg om. Fordi det er det beste med å lage mat – å dele den med andre. Uansett om du er laktoseintolerant, veganer, eller bare ønsker å prøve noe nytt, husk at du ikke trenger å gå glipp av de herlige smakene fra vafler og pannekaker.

34 kommentarer om “Vafler – Pannekaker uten melk”

  1. Kjempe gode! Passa perfekt når jeg er tom for melk.

    Takk!

    Brukte melange istedetfor soya, og to egg og 1/2 dl mindre vann

    + tilsatt kardemomme

  2. Prøvde disse idag og de skilte seg når du tok røra i panna, de este og svelte og ble nesten 1 cm i tykkelse. Gubben som e pannekake mester triksa og fiksa litt så han fikk det til. Men syntes personlig det manglet nokka

  3. Lol… folk som ikke vet kordan bakepulver funke.
    Står «La røren hvile ca. en halv time», aka, de som har dårlig erfaring med røra, har ikke fulgt oppskrifta.
    Må bare si på godt nordnorsk «jævlig godt», ble overraska.
    Som en som like å lage mat kan man også tilsette hemmelige ingrediensa for den perfekte smaken uten problem.
    Selv uten ekstra ingrediensa, jævlig godt.
    Har erstatta min gamle pannekake oppskrift med denne. 🙂

  4. Disse pannekakene er helt fantastiske? Er allergisk mot egg og har prøvd mange oppskrifter uten egg. Denne er uten tvil den beste?Tusen takk

  5. Vil bare si at disse er knallgode! Fant denne oppskriften fordi jeg mangla melk og orka ikkje gå til butikken for den ene ingrediensen. Jeg er ingen ekspert på kjøkkenet og følger dermed oppskrifter eg ikkje e trygg på slavisk, men det var ikkje noe problem med for mye bakepulver siden eg ikkje topper skjeen med mindre det står spesifisert 🙂
    Skal definitivt lage disse igjen når eg e for lat til å handle det eg mangler neste gang 😀

  6. Uten egg? Kutter gjerne melk siden jeg er utenlands og melken her er tilsatt alle slags kjemikalier og vitaminer (som ogsaa er kjemikalier, og skitne saadane til og med) men kan man lage skikkelige pannekaker uten egg? Egg-allergikere bruker vel eggerstatning, eller…?

    Sprayfett er fy-fy, daarlig anbefaling, ikke bare vil tenaaringene i huset spraye det i seg for aa bli rusa og det kan ødelegge vaffeljernet, men det er ogsaa daarlig usunt fett, Soyaolje likesaa, ekte smør maa til. Mener smør inneholder veldig lite av de melkestoffer som enkelte er allergiske mot, det er mest bare melkefett og det taales godt av de fleste tenker jeg, og er dessuten baade det sunneste og det mest velsmakende fettet.

  7. Disse pannekakene var kjempe gode! De ble litt tykkere enn vanlig (jeg tok 2 ts bakepulver). Jeg tok også vanlig solsikkeolje istedenfor soya, og det gikk helt fint:) Kjempe gode!!

  8. Jeg våknet kl6 for og lage pannekaker til farfaren min men var tom for melk han ble veldig glag for pannekaker ambefales

  9. Dere med negative kommentarer e nok bare dårlig bakere! Siden disse pannekakene er noen av de beste jeg har laget 🙂 tusen takk for en fin oppskrift! Mannen var sulten og vi hadde ikke melk hjemme. Han ble stor fornøyd 🙂 disse skal lages igjen!!

  10. Denne oppskriften var kjempegod , hvis personer mener den smaker «dritt» betyr det at de ikke kan lage mat med utstyret de har , og heller ikke kan lage mat som smaker godt med bedre utstyr 🙂 denne oppskriften er suveren for de som ikke er så glutenresistente som andre , men det er ikke for folk med total gluten allergi 🙂

  11. IKKE LAG DENNE! Den smaker rett og slett PISS! Man kan ikke ha 4 ts bakepuler. Tunga mi svei, hvis du tar feil sånn som meg så tilsett egg, sukker og litt melk!

  12. Flott at folk deler oppskrifter uten melk. Ville bare si at enkelte vaffeljern blir ødelagt med formfett på sprayboks.

  13. Helt enig med Vitania! Har brukt grov sammalt hvete, de mettet, var fyldige, fine og gode. Dette er et godt alternativ for oss som må unngå melk og egg. Retten få 4,3 av 5 mulige stjerner, så det taler vel for seg. For de som ikke får til en så enkel oppskrift, så finnes det Toro 😉

  14. Man trenger ikke bakepulver i verken vafler eller pannekaker. Men utover det var dette en bra oppskrift.

  15. det er litt rart at du skriver det er en oppskrift med uten mel, mens i ingridiensene står det at man skal ha i mel. Blir ikke det litt rart?!!!!!!

  16. Jeg synes det var veldig mye kritikk her. Jeg var innpå denne oppskriften for ikke mange uker siden og lagde meg pannekaker. De var skikkelig gode og mektige. Her i huset var alle fornøyd. Jeg tenkte å lage den igjen, og fant nå ut jeg skulle lese kommentarene og blir lettere sjokkert. Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke og de ble hverken smuldrete, smakte bakpulver(aka dritt) eller noe. Tykke gode pannekaker som mettet godt i magen. 🙂

  17. hei folkens, greit nok at dere kanskje ikke likte oppskriften, men det går an å gi konstruktive råd til forbedring istedenfor å henge ut personen som delte den til slakt! Synes det er kjempeflott at noen legger ut oppskrift uten egg og melk jeg. Er ikke alltid man har så mye i hus… skal prøve ut oppskriften nå jeg ^^

  18. Det ble… Smakløst… Smaken er rett og slett borte… Disse pannekakene skal ikke lages igjen…

  19. Bruk emulgator folkens! Så det var folk som hadde kommentert på det tidligere, men pannekaka smuldra fullstendig opp før vi tilsatte 1 egg. Og for de som ikke skulle tåle egg, så råder jeg dere til å tilsette en annen form for emulgator. Synd å spise smuldrepannekaker bare fordi man ikke tåler egg.. 🙂

  20. Syns det var rart at en melkefri røre ikke inneholdt egg, men forstår at noen er allergiske.
    Hadde oppi et egg jeg da, og da hang pannekaka sammen 😉 De ble gode og.

  21. 2 dl sukker i vafler? Oij, det må jo smake grusomt søtt?

    Men pannekakene ble gode, droppet bakepulver.

  22. Ha ett egg oppi 🙂 å ta ikje 4 topper med bakepulver men 4 småe ts bakepulver 🙂 Namme 🙂 Vældi grett når man har løst på no godt å ikje har mælk 🙂

  23. Hei , burde det ikke vært egg oppi røren. Ellers blir det jo ikke smaken av pannekaker en gang. Og 4 ts bakepulver er for mye. Da smaker det dritt som daniel sier.

  24. æsj du kanke ha bake pulver i værtfall ikke 3 jeg tok 2 å det smakte dritt. hadde vært gått uten

  25. Pannekaker uten melk og egg

    4,5 dl vann el farris
    60 g maismel
    1 krm salt
    0,5 ts bakepulver
    1 ss sukker

    Bland det tørre, tilsett væsken og rør glatt. La røren svelle i 30 min, og stek med olje

Legg igjen en kommentar