Ingredienser
5 dl. hvetemel 3 ss. sukker – (hvis vafler: 2 dl. sukker + 1 ts.vaniljesukker) 4 ts. bakepulver 1/2 ts. salt 5,5 dl. vann 3 ss. soyaolje
Tilberedning
Bland mel, sukker, bakepulver og salt. Tilsett vann og olje og visp godt. La røren hvile ca. en halv time. Dersom du steker vafler, bruk Bakefett på sprayboks til smøring av vaffeljernet, da setter vaflene seg garantert ikke fast.

Mer om emnet: Vafler – Pannekaker uten melk

Vafler og pannekaker er kanskje de mest populære dessertene blant nordmenn. De er varme, deilige, lagd med kjærlighet, og serveres vanligvis med syltetøy eller rømme. Men hva om du ikke tåler melk eller velger å følge en melkefri diett? Mange tror kanskje at det er umulig å lage disse deilige godbitene uten melk. Men det er absolutt ikke saken. Det er fullt mulig å lage vafler og pannekaker uten melk.

Den mest åpenbare substitusjonen for melk i vafler eller pannekaker er å bruke en ikke-meierimelk. Soyamelk, havremelk, mandelmelk eller rismelk kan alle brukes som erstatning for kumelk i disse oppskriftene. Fordelene med å bytte ut kumelk med plantebaserte alternativer er mange. Disse melkealternativene er ofte lavere i kalorier, og de er også en god kilde til vitaminer og næringsstoffer. Noen av dem, som mandel- og soyamelk, inneholder til og med mer kalsium enn kumelk.

Når det gjelder smak, er det ingen grunn til å bekymre seg. Vafler og pannekaker laget med ikke-meieri melk har en litt annen smak, men de er likevel deilige. De er vanligvis litt søtere og har en mer fremtredende smak fra kornet eller nøtten som melken er laget av. Dette kan faktisk forbedre smaken for mange mennesker, spesielt de som liker mer komplekse smaker.

Det er også andre alternativer for de som ikke vil bruke melkserstatninger. For eksempel kan man lage en vaffel- eller pannekakerøre med vann i stedet for melk. Dette gir en litt mer nøytral smak, men resultatet er fortsatt deilig. En annen mulighet er å lage en «melkefri» røre ved hjelp av fruktjuice, som eple- eller appelsinjuice. Dette gir en fruktig twist til oppskriften og er en flott måte å legge til ekstra vitaminer og mineraler på.

Så, neste gang du har lyst på deilige, hjemmelagde vafler eller pannekaker, men ønsker å unngå melk, er det altså en rekke alternativer å velge mellom. Husk at baking handler om å eksperimentere, prøve nye ting og finne det som fungerer for deg. Lykke til med bakingen!

Til slutt: uavhengig av hvilken type melk eller alternativ du velger, husk å nyte de deilige vaflene eller pannekakene med folk du bryr deg om. Fordi det er det beste med å lage mat – å dele den med andre. Uansett om du er laktoseintolerant, veganer, eller bare ønsker å prøve noe nytt, husk at du ikke trenger å gå glipp av de herlige smakene fra vafler og pannekaker.