Ingredienser
6 kg magert oksekjøtt 7 kg spekk 0,7 kg salt 4 ss allehånde 4 ss pepper tarmer
Tilberedning
Kjøtt og spekk grovmales. Salt, allehånde og pepper tilsettes og blandes godt. Pølsene fylles i tarmer og tørkes i 10-12 dager. Trekkes i vann.

Mer om emnet: Vigramør

Vigramør er en tradisjonell norsk matrett med dype røtter i det vestlandske kjøkken. Det er en rett lagd av lammekjøtt, hovedsakelig fullvoksen sau som har fått tilberede seg langsomt i flere timer. Den unike kokeprosessen er grunnen til at kjøttet får en mør og nesten smørbar konsistens.

Vigramør har fått sitt navn fra det spesielle kokekarret der retten er blitt tilberedt. Navnet «Vigra» refererer til det saftige, møre kjøttet utvinnet fra kokeprosessen i en kjele kjent som «mør», og det er fra denne kombinasjonen vi får navnet ‘Vigramør’. I gamle dager, da det ikke var strøm eller gasskomfyrer, ville kjele bli hengt over bålet for langsom tilberedning. I dag er det mer vanlig å bruke en langsom komfyr eller en kjele på komfyren med lav varme i mange timer.

Selv om vigramør i utgangspunktet er en enkel rett med få ingredienser, ser vi en ny interesse for denne gamledags måten å tilberede kjøttet på. Flere kjente kokker har utforsket ulike smakstilsetninger og tilberedningsteknikker for å tilføre retten en moderne vri. Dette er et klart tegn på at tradisjonell mat igjen er på vei inn i det norske kjøkken.

Til tross for sin popularitet på Vestlandet, er vigramør en skatt som er mindre kjent i resten av landet. Men med sin unike smak og tekstur, fortjener denne retten en bredere anerkjennelse. Kanskje vi vil se en økt interesse for vigramør i fremtiden, både i hele Norge og internasjonalt.

Sammen med en kraftig øl og godt brød, er vigramør en komplett matopplevelse som tar deg med tilbake til de gamle dagene. Denne retten er en påminnelse om at det enkle ofte kan være det beste, og at det er verdt å bevare våre mattradisjoner. Vigramør er i sannhet en hyllest til det norske kjøkken.