Skjær ønsket mengde kjøtt i passe biter. Brun kjøttet i små porsjoner, kok ut pannen med litt vann etter hver omgang. Ha kjøttet og sjyen i en kasserolle og tilsett følgende: – et beger Creme Fraiche (eller rømme) – 8-10 lett knuste einebær – salt og pepper – stekt sopp Du kan eventuelt runde av sausen med litt krekling- eller solbærsirup. Dersom den blir for tykk sper du med litt buljong eller melk, synes du den er for tynn kan du bruke maisenna-jevner. La det hele småkoke til kjøttet er mørt (siden man som regel ikke bruker det møreste kjøttet til gryter, er det nesten sånn at det blir bedre dess lengre det koker). Serveres med hjemmelaget potetstappe og aspargesbønner og / eller rosenkål.

Mer om emnet: Viltgryte

Viltgryte er en tradisjonell norsk matrett som ofte blir servert i løpet av høst- og vintermånedene. Denne høyt elskede retten er laget av forskjellige typer viltkjøtt som elg, hjort, rådyr, og rein. Men variasjonene av viltgryte er mange, og den kan inkludere andre typer kjøtt som fasan, rype eller hare.

Viltgryte skiller seg fra andre gryteretter ved at ingrediensene ofte inneholder både frukt og bær. Typiske tilbehør er blant annet tyttebær, multer, epler eller pærer. Disse ingrediensene tilfører en frisk og syrlig smak som balanserer det rike og robuste kjøttet. Også krydder som einerbær, laurbærblad og timian er vanlige smakstilsetninger.

Tilberedningen av viltgryte krever tålmodighet. Kjøttet skal marineres i flere timer, eller til og med dager, for å mørne og trekke til seg smaker. Dette trinnet er viktig for å oppnå den karakteristiske dype og komplekse smaken som viltgryter er kjent for. Deretter skal kjøttet brunes i en varm panne, og deretter kokes i flere timer sammen med marinaden og andre ingredienser.

Viltgryte serveres ofte med poteter, enten kokte eller som potetmos. Andre populære sideretter er rosenkål, surkål eller rødkål. En skje med rørte tyttebær på siden er også vanlig.

Viltgryte er mer enn bare en matrett i Norge. Den er dypt forankret i den norske matkulturen og er forbundet med høytider, feiringer og ikke minst – hygge. Å sitte rundt et bord på en kald vinterdag og nyte en varmende viltgryte sammen med familie og venner er en opplevelse som er høyt verdsatt.