Ingredienser: 750 g finnbiff 300 g frisk sjampinjong 1 stk. purre 3 dl vann 5 ss lettrømme 1 dl melk 2 ss hvetemel 4 stk. einebær 3 ss solbærsaft 1 ts salt ½ ts pepper
Fremgangsmåte: Halvtin finnebiffen og stek den raskt på sterk varme. Brun små porsjoner av gangen og ha over i en gryte. Rens og del purren i biter. Tilsett i gryta og hell over vannet. Kok opp og la det trekke i ca. 30 minutter. Rens og del soppen i båter og fres den lett i panna før den tilsettes gryta. Rør sammen rømme, melk og hvetemel og ha det over i gryta sammen med einerbær, solbærsaft og pepper. Kok opp og la det trekke i ca. 10 minutter. Smak til med salt.
Porsjoner: 4
Mer om emnet: Viltgryte med finnbiff
Viltgryte er en populær rett i Skandinavia, og finnbiff, eller reinsdyrfilet, er ofte hovedingrediensen. Dette er ikke overraskende gitt Norges rike tradisjon med reinsdyrjakt. Mange verdsetter finnbiffen for dens rike, unike smak, samt dens lave fettinnhold og høye proteinverdi. Selv om viltgryte med finnbiff er typisk for høst- og vintermånedene, kan den nytes hele året rundt.
Når det kommer til tilberedning av viltgryte med finnbiff, er det flere tilnærminger. En populær metode er å marinere kjøttet i en blanding av rødvin, hvitløk, rosmarin og einerbær over natten. Dette hjelper til med å mørne kjøttet og forsterker dets naturlige smaker. Marinaden blir deretter brukt som base for sausen, som ofte inkluderer fløte, brunost og en rekke urter og krydder.
Tilbehøret varierer også, men poteter, enten i form av potetmos eller bakte poteter, er vanlig. Sopp og rotgrønnsaker rost i ovnen er også populære sider. Hvis du tenker på en friskere vri, kan tyttebær eller rørte molter være et friskt og syrlig innslag som komplementerer den rike kjøttsmaken.
Viltgryte med finnbiff kan tilberedes i en langsom komfyr, i en gryte på komfyren, eller til og med i en leirgryte i ovnen. Uavhengig av metode, er hemmeligheten bak en vellykket viltgryte langsom og forsiktig matlaging. Dette bidrar til å bevare smaken og gjør kjøttet smelt-i-munn-tendert.
En viktig ting å huske på når du lager viltgryte med finnbiff, er å alltid bruke ferskt, høykvalitets kjøtt. Dette vil bidra til å maksimere smaken og møret i ditt ferdige måltid. Til tross for det rike, aromatiske kjøttet sin robuste smak, er viltgryte med finnbiff et overraskende lett måltid å tilberede – så lenge du har de rette ingrediensene og litt tålmodighet.