En kongelig (dronningelig) dessert!

For et par år siden så fant jeg meg på et julebord med noen vestlendinger, det var pinnekjøtt og komler. En merkelig kombinasjon, men riktignok sabla godt. Dette var jo dog ikke noe kulinarisk opplevelse i seg selv, men når vi kom til desserten så ble jeg frelst. Faktisk fikk jeg så lyst til å bli værende i Haugesund at jeg holdt på å klippe i stykket flybilletten min. dronning-mauds-puddingDesserten var nemlig Dronning Mauds Pudding, jeg har desverre ikke oppskriften men jeg fant den her.  Dersom du ikk har smakt den så må jeg anbefalle den på det sterkeste, den scorer på alle områder. Men så på vei hjem fra vestlandet så tenkte jeg «for et merkelig navn på en dessert». Når jeg kom hjem så kastet jeg meg på datamaskinen for å finne ut litt historie om Dronning Mauds Pudding. Det viser seg nemlig at navnet Dronning Mauds Pudding stammer fra Haugesund og er en lokal rett. Etter å ha snakket litt med mine vestlandske venner fra Haugesund så forstod jeg raskt at den var meget godt likt. Faktisk så godt likt at den er representert på omtrent alle julemiddager i Haugesundsdistriktet. Retten har sin opprinelse da en lokal kokk fikk besøk av Kong Haakon og Dronning Maud i 1906.  Spør du meg så begynner dette å falle på plass, Kong Haakon har en konfekt oppkalt etter seg og Dronning Maud har en dessert oppkalt etter seg. Så vi kan jo trygt konkludere med at dette er en kongelig dessert!

Mer om: En kongelig (dronningelig) dessert!

Den kongelige dessert er en kulinarisk delikatesse som alltid har vært knyttet til rikdom, luksus og selvfølgelig, kongelige arrangementer. I Norge, er en av disse spesielle desserter overraskende enklere enn det mange kanskje ville forventet fra det norske hoffet.

Dronning Maud pudding er en populær dessert i Norge, oppkalt etter dronning Maud av Norge, kong Haakons dronning. Den består av en blanding av fløte, sukker, vanilje og gelatin, blant annet. Denne pudding er en svært verdsatt delikatesse på mange norske middagsbord, ikke bare på grunn av sin royale historie, men også fordi den har en delikat, lett og luftig tekstur, med en elegant og forfinet smak som gjenspeiler dens navn.

Dronningens dessert er ikke bare begrenset til dette Vanilla-flavored mesterverk. Kongefamilien elsker også bringebær, og dronning Sonja av Norge har sitert bringebær, spesielt dem fra Slottets hager, som en av hennes favorittingredienser. En dessert som gjenspeiler dette er “Bringebærsuppe”, en kald suppe laget av ferske bringebær og serveres med en kremet fløteis.

For en kongelig opplevelse behøver du ikke å vente på et kongelig bryllup eller en statsfunksjon. Disse dessertene er en fin måte å bringe en del av kongeriket hjemme, og de er også fantastiske samtaleemner for middagsfester. Ta en smak av det kongelige liv med disse desserter!

Til slutt, det er viktig å huske på at selv om disse dessertene bærer de kongelige kallenavnene, er det ingenting kongelig om kaloriene de inneholder. Men som de sier, «Alt med måte».

2 kommentarer om “En kongelig (dronningelig) dessert!”

  1. Enormt god ei bekjent lagde 5 boller av denne desserten til min datters konfirmasjon, som takk for at jeg dikta sang til hennes datters konf. Og folk åt!Fantastisk god dessert,farlig god

Legg igjen en kommentar