Butter Chicken – Chicken Tikka

Ingredienser
4 kyllingbryst-fileter i store biter 1 1/2 ts. knust ingefær (selges på glass) 4 ts. knust hvitløk (selges på glass) salt 1 ts. chili-pulver (NB! Dette er australsk chilipulver, som er ca. 3 ganger sterkere enn norsk) 2 ts. garam masala 200 g. naturell youghurt 2 ss. frisk sitronjuice evt. noen dråper rød matfarge Saus: 2 kg. friske tomater (her bruker jeg istedet 2 bokser hermetiske tomater ) 4 hvitløksbåter 10 g. frisk ingefær 2 ts. tørka ‘fenugreek» blader (Kasur methi) -dette har jeg aldri funnet ut hva er… 1/2 ts. garam masala (jeg bruker 1 ts. for å få mer smak) 4 ts. sukker 200 g. kremfløte 250 g. smør (Jeg bruker halvparten for jeg syntes det ble for mye smørsmak ellers) 200 g. frisk koriander (jeg har brukt ca. 1/2 krukke) salt etter behag
Tilberedning
Plasser kyllingbiter i en bolle og tilsett salt, ingefær, hvitløk, chilipulver og sitronjuice. Bland godt. Tilsett yoghurt, garam masala og evt. rød frage. Mariner i minst 20 minutter. Stek kyllingen på grill eller i panne. Ikke press på stykkene ellers vil saften forsvinne. Saus: Ha ingefær, hvitløk og tomater i foodprocessor eller blender og hakk til en fin purè. (trenger ikke det når en bruker hermetiske). Plasser purèen i en gryte og tilsett smør. Kok purèeen til den blir tykk som saus. Ha i fløte, sukker, garam masala, fenugreek-blader og salt og kok i ett minutt etter at det har begynt å koke. Ha i kyllingen og ha over masse hakket koriander. Server med safranris og nanbrød.

Om Butter Chicken – Chicken Tikka

Butter Chicken, også kjent som Murgh Makhani, er en populær rett som stammer fra Punjab i India. Dette er en tikka-rett, noe som betyr at den inneholder biter av kylling som er marinert og deretter stekt, grillet eller bakt. Men hva skiller Butter Chicken fra de andre tikka-rettene? La oss ta en nærmere titt.

Butter Chicken er kjent for sin rike, smørbasserte saus. Forskjellige varianter av retten kan variere i krydderblandingen, men de grunnleggende ingrediensene er vanligvis smør, tomatpuré, krem og forskjellige krydder. Etter at kyllingen er stekt som i en tradisjonell tikka-rett, dyppes den i sausen og serveres som regel med basmati ris og naanbrød.

Kontrasten mellom det skarpe, smakfulle kjøttet og den mildere, rike sausen skaper en balanse i smakene og gjør Butter Chicken til en favoritt blant mange matelskere verden rundt. I tillegg er retten enkel å tilpasse etter eget ønske. For eksempel kan man tilsette nøtter eller rosiner for ekstra tekstur og sødme, eller justere mengden krydder for å kontrollere hvor sterkt måltidet blir.

En interessant ting om Butter Chicken som skiller den fra Chicken Tikka Masala, en annen populær tikka-rett, er at den sistnevnte opprinnelig ble utviklet i Storbritannia, mens Butter Chicken er dypt forankret i indisk kulinarisk tradisjon. På tross av denne forskjellen, har begge rettene en lignende smaksprofil, noe som gjør dem til et godt valg for de som ønsker å utforske indisk mat.

Til slutt, er det verdt å merke seg at hvis du vil lage en autentisk Butter Chicken, bør du bruke tandoori kylling, som er marinert i en blanding av yoghurt og krydder før den blir grillet i en tandoor. Dette gir kyllingen en unik, røykfylt smak som legger til dybde i den samlede retten.

I konklusjon, er Butter Chicken mer enn bare en kylling tikka-rett; det er en kulinarisk opplevelse som tilbyr en perfekt balanse mellom rikdom og smak. Hvis du elsker kylling tikka, så er dette definitivt en rett du bør prøve.

3 kommentarer om “Butter Chicken – Chicken Tikka”

Legg igjen en kommentar