Eplepai

Ingredienser
DEIG 125 gram smør 3 dl hvetemel 2 1/2 ss kaldt vann 2 ss melis 1 egg mandelflak FYLL 6-7 epler 5 ss sukker kanel rosiner
Tilberedning
1. La smøret være mykt, men ikke klissent. Smuldre mel og smør i en bolle. Bruk fingertuppene. Arbeid forsiktig til alt er finfordelt. 2. Tilsett vann og melis og press i deigen. Ikke kna. Arbeid raskt med så få bevegelser som mulig. Sett deigen kaldt og la den stå 1 time. 3. Del deigen i to nesten like deler. Kjevl ut den største og fordel i paiformen, godt over kantene. Prikk med gaffel. Stek ved 220 grader i ca. 8-10 minutter. 4. Skrell eplene og skjær i tynne båter. Fordel eplene i paiskallet, dryss med sukker, kanel og rosiner. 5. Kjevl ut resten av deigen til lokk og dytt godt rundt kanten. Pensle med pisket egg. Lag et hull i toppen slik at dampen slipper ut. Strø med mandelflak. Stek ved 200 grader i ca. 40 minutter. Eplepai kan også smakes til med litt muskatnøtt, revet skall av en sitron og en appelsin blandet med 1 ss hvetemel, samt mandler og rosiner.

Mer om Eplepai

Eplepai er en av de mest klassiske dessertene i verden, med forskjellige variasjoner som finnes i forskjellige kulturer. Imidlertid vil mange bli overrasket over å lære at eldgamle versjoner av eplepai brukte ikke faktisk epler! I stedet ble paier laget med fyllinger bestående av forskjellige frukt og nøtter. Disse fylte skorper ble noen ganger kalt «pasties», og ble ofte delt inn i biter før de ble servert. Helt fra det 14. århundre observeres skriftlige nedtegnelser av eplepai-oppskrifter, spesielt fra England, og har elsket den søte godbiten siden da.

Eplepai ble uoffisielt erklært som Amerikas nasjonaldessert, selv om retten opprinnelig kom fra Europa. Med innføringen av epler i Amerika rundt 1600-tallet begynte engelske kolonister å lage deres egne versjoner av eplepai. Oppskrifter varierer ut fra preferanser og tilgjengelige ingredienser, men de fleste inkluderte brøddeig, søtt eplefyll og en rekke krydder som kanel, muskatnøtt og sukker.

Tradisjonell eplepai kan lages med en rekke eplete varianter. Noen av de mest populære eplene til eplepai inkluderer Granny Smith, Gala, Braeburn og Golden Delicious. Valget av epler kan påvirke sødmen, teksturen og syrligheten i paien. Avhengig av dine personlige preferanser, kan du eksperimentere med forskjellige typer epler for å lage din perfekte eplepai.

Stekeprosessen er avgjørende for å lage en perfekt eplepai. Det tar vanligvis mellom 40 og 60 minutter ved en temperatur på 175-200 grader Celsius. For å forhindre at overflaten blir for mørk, kan det være lurt å dekke paien med aluminiumsfolie i siste halvdel av steketiden. I tillegg anbefales det å la paien avkjøles fullstendig før den serveres. Dette gir fyllet tid til å stivne og sikrer at du får en ren og pen kutt når du serverer paien.

Oppover i tiden, har moderne tolkninger av eplepai begynt å inkludere andre ingredienser som karamell, nøtter, tørket frukt, ost og til og med iskrem. Noen mennesker foretrekker å servere eplepai med en klat pisket krem eller vaniljeis, mens andre liker den best varm og servert direkte fra ovnen. Eplepai er en komfortmat som gir nostalgi og glede, en hyggelig påminnelse om barndomsminner, høsttider og familiefester.

En kommentar om “Eplepai”

  1. Dette funket rett og slett ikke, deigen var for lite og tempraturen var alt for høy, jeg fikke plass till mer enn 3 epler delt i båter, denne oppskriften var helt kaos

Legg igjen en kommentar