CUPCAKES

Ingredienser: Vanilje Cupcakes: 250 g smør 4 dl sukker 6 dl hvetemel 4 store egg 2 dl melk 3 ts bakepulver 1 ts vaniljeessens Vanilje Buttercream: 250 g smør 1 dl melk 2 ts vaniljeessens 12-16 dl melis konditorfarge – gjerne ulike farger Pynt: kakestrøssel – gjerne ulike typer Tilberedning: Pisk smøret mykt. Tilsett sukkeret og pisk i ca 3 minutter til du får en meget luftig smørkrem. Pisk inn eggene, ett om gangen og pisk godt mellom hvert. Pisk inn vaniljeessensen. Sikt sammen mel og bakepulver. Bland dette inn i smørkremen vekselsvis med melken. Bruk mikser, men ikke pisk lenger enn nødvendig for å få deigen godt blandet. Ha papirformer i muffinsbrett (cupkacesbrett). Fordel deigen i formene til de er ca 3/4 fulle. Stek kakene midt i ovnen ved 175°C i 20-25 min. Avkjøl muffinsene i formen i 15 min. Løsne dem forsiktig og ta dem ut av muffinsbrettet. La de bli helt kalde. Til vaniljesmørkremen piskes mykt smør, vaniljeessens, melk og 4 dl av melisen i 3-5 minutter på middels hastighet. Smørkremen skal da være luftig og smidig. Tilsett mer melis, 2 dl av gangen, og pisk ca 2 minutter mellom hver gang, til smørkremen er tykk og har god smørekonsistens. Hvis du vil ha forskjellig farge på toppen av muffinsene, må du fordele smørkremen i ulike skåler og farge dem hver for seg med litt konditorfarge. Smør kremen på toppen av cupcakene. Du får den karakteristiske fasongen ved å først smøre et tykt lag over hele muffinsene med en smørekniv. Ta så kniven og lag en grop i spiralmønster på hver muffins. Jevn til kantene. Dryss over ulike typer kakestrøssel. Sett muffinsene i kjøleskapet, slik at kremen stivner. Porsjoner: 24 stk Cupcakes er det nye nå og er en av de mest populære småkakene. Mye pga tv-programmer og annen omtale i media. I Norge heter der gjerne muffins, men vi forbinder gjerne muffins med mere tradisjonelle norske kaker, ikke med superpyntede kaker som vi ser fra USA, som da blir kalt cupcakes.

Om CUPCAKES

Cupcakes, eller «koppkaker» som de også blir kalt på norsk, er små, deilige kaker som vanligvis serveres i pappformer. Men visste du at cupcakes har en historie som strekker seg flere århundrer tilbake? Opprinnelig stammer de fra England, hvor de ble kalt «Queen’s cakes» etter Dronning Victoria, som var kjent for å være spesielt glad i dem. De ble imidlertid ikke kalt cupcakes før på 1800-tallet, da de begynte å bli bakt i kopper eller krus istedenfor kakeformer. Derav kommer også navnet «cupcakes», som bokstavelig talt betyr «koppkaker».

En annen interessant funksjon med cupcakes er at de gir ubegrensede muligheter for personlig tilpasning. Du kan velge fra et bredt spekter av smaker, fra tradisjonelle vanilje og sjokolade, til mer eksotiske alternativer som lavendel, earl grey eller grønn te. De kan pyntes med alt fra enkle glasurer til utsøkte fondantfigurer, og du kan til og med skjule overraskelser inni dem, for eksempel en klase med sjokolade, frukt eller karamell.

Nå er cupcakes ikke bare en godbit for ganen, men også en fest for øyet. De blir ofte utformet i et vell av farger, former og dekorasjoner, fra enkle kremtopper til kunstneriske mesterverk. Ikke rart at cupcakes har blitt en populær mat på sosiale medier som Instagram og Pinterest, hvor vakre bilder av cupcakes er en konstant inspirasjon for både amatør- og profesjonelle bakere.

Et annet spennende aspekt ved cupcakes er deres rolle i sosiale arrangementer. Fra bursdagsfester til bryllup, er cupcakes et stadig mer populært alternativ til tradisjonell kake. De er enkle å servere, krever ingen skjæring, og gir gjestene flere valgmuligheter når det kommer til smaker. I tillegg kan de enkelt tilpasses temaet for arrangementet, noe som gir en personlig touch.

Cupcakes har definitivt etablert sin plass på dessertbordet og i våre hjerter. De gir oss en bit av glede og en sjanse til å uttrykke vår kreativitet. Enten du er en erfaren baker eller bare elsker å nyte en god kake, er det ingen tvil om at cupcakes fortsetter å bringe oss sammen i feiring av det søte liv. Enten du liker dem søte, tangy, fruktige eller fløyelsmyke, er det en cupcake for enhver smak. Deres mangfold med smaker, farger og former symboliserer hvor variert og dynamisk verdenen av baking kan være.

66 kommentarer om “CUPCAKES”

  1. Har laga cupcakes noen ganger nå og kun brukt denne oppskriften og fått masse skryt hver gang og nå skal jeg bake til sommerfest i barnehagen til sønnen min og låner denne oppskriften. Urolig fin oppskrift ??

  2. Muffinsene ble ikke bra i det hele tatt finnes mye bedre oppskrifter spørr du meg

  3. Kremen var litt vansklig… Men deigen var veldig enkel og lage og god:):) de står i oven nå og lukter godt!!

  4. Jeg lagde det til kjæresten min hun elsket de og hun begynte å kline med meg og hun ville ha sex med meg:()

  5. Muffins og cupcakes er ikke det samme! Muffins er store og har sjokolade, bær ol. I røren. De har ingen pynt. Cupcakes har en enkel røre og mye frosting med smak.

  6. Kjempe gode cupcakes!!! Men hvis man vil ha et luftig resultat på kremen trenger man bare 8 eller max 10 dl melis i smørkremen 😀

  7. Dere tok litt feil der, det blir nærmere det dobbelte av 24 cupkakes

  8. må jeg ha med vaniljeessens har det ikke i huset og butikene er stengt. er det nødvendig og viktig ? eller tenger jeg det ikke?

  9. Cupcakes er hvis det er topping på som for eksempel buttercram muffins er hvis du bare har muffins og kanskje noe glasur eller noe

  10. Navnet «cupcake» kommer fra begynnelsen da de bakte de:) de målte alt i kopper:)

  11. det heter ikke smørkrem når det hjells muffins, da heter det kakerøre. Smørkrem er frostingen som skal være på toppen, sjønner? 🙂

  12. Jeg er 13 år og skall lage cupcakes til bursdagen til lille søstera mi.
    Jeg har aldri lagd cupcakes før Åssen skal man lage toppen.

  13. Det som er i muffins og cupcakes er ikke det samme, og cupcakes har frosting, det er forskjellen. Muffins er liksom bare en liten kake, uten noe fyll. Cupcakes har mye frosting, er søte og nydelige

  14. Skal lage dem nå jeg for meg og kjæresten min. vi har halvt års jubuleum <3

  15. Unnskyld for å skuffe dere.. Men Cupcakes og muffins er ikke det samme.. Cupcakes er større, muffins former er normale og små, mens Cupcakes er store!:)

  16. cupcakes er finere og se på . De har mer pynt gjerne masse glasur på toppen.
    cupcakes er søtere i smak og brukes gjerne istedenfor muffins på grunn av smak og utsende.

  17. Forskjellen på cupcakes og muffins er at i cupcakes så piskes smøret hvit mens i muffins lager man eggedosis

  18. Kjempegode! Men som jeg ser andre skriver her også; VELDIG søte 🙂

  19. På amerikansk heter det muffin OG cupcakes. Cupcakes er større muffins med større glasur, og muffins er mindre og har vel egentlig ikke glasur, de har som regel bare melis.

  20. Cupcakes og muffins er ikke det samme nei, cupcakes er orginalt sett litt mindre en muffins, den er også søtere, lettere og luftig og har en eller anna form av frosting på, i cupcakes kan du blandre masse forskjellige smaker også. muffins derimot blir mer en tung og litt større kake som gjerne har smak av sjokkolade eller (hvete/)vanilje og den blir brukt som et mellom måltid av enkelte (sånn som de vi får kjøpt på butikken), noen bruker melis glsur og kake pynt på også men de er like vel ikke fullt så søte og lette som cupcakes.

  21. Muffins er små med lite glasur, ofte bare melis.
    Cupcake er store med mye icing.

    På cupcake war på tv sa hun til en deltager at hun hadde gjort en dårlig jobb og at det lignet mer e nær muffin. De bruker ordet muffin på amerikans

  22. Har lagd dem idag. Kjempe gode!! Litt søt frosting, men man trenger vel Ikke å lage for store «fjell» 😉 jeg og samboer syns de var kjempegode! (Skrives ned i kokeboken!)

  23. nam nam vi har nettopp bakt cupcakes de var kjempe gode sier: Maiken
    mmmmm ja de var kjempe gode jeg vil bake det en gang til sier: ingrid

  24. Beste cupcakes jeg har smakt, brukte mindre sukker i glasuren som det var nevnt av andre her. De ble helt perfekte!

  25. cupcakes og muffins er slett ikke det samme. Skal ikke være samme fremgangsmåte. Muffins er gjerne en «tung» kake, noe «våt». Cupcake derimot skal være en luftig og lett kake. 😉

  26. jeg skal bake cupcakes til elevbedrift, gleder meg som en liten unge med chicas mine. blir dette bra?

  27. Nå har jeg lagd og de står i ovnen men deigen ble ikke serlig flytende skal den være sånn?

  28. Når du sier smør. Hva slags smør skal jeg bruke?
    Er det saltet eller usaltet smør? =)

  29. Nydelige! Tips: jeg brukte kremost som erstantning for melka og noe av smøret i smørkremen. Da blir den ikke så fryktlig søt!

  30. super gode cupcakes 🙂 tusen takk for oppskriften 🙂 den går inn i kokeboken min over de beste oppskriftene jeg har smakt 🙂

  31. De var virkelig gode. beste jeg har smakt på lenge:)
    ungene elsket dem <3 😉

  32. Skal man varme opp ovnen før man begynner eller da man er ferdig med deigen

  33. God men Kiwi har IKKE vaniljeessens.
    REMA1000 er mye BEDERE!!!!!!! 🙂 😀

  34. namm namm dette ble kjempe godt.
    han/hun som kaller seg dust er skikkelig slem!

  35. Kan cup cakes stå fremme med høsting på? Eller må de stå kaldt?

  36. *biggest facepalm possible for mankind*
    Muffins og cupcakes er ikke det samme! Cupcakes er sånne med fjelltopper av frosting og annen pynt, mens muffins bare er glasur og/eller nonstop på, altså langt ifra like mye pynt som på cupcakes! Takk!

  37. får disse cupcakes’ene en sånn topp, og trenger man å steke dem i muffinsbrett?

  38. Jeg har kjøpt cupcakes på et bakeri i byen, og det smakte vondt. Glasuren som brukes på toppen har ingen annen smak enn sukker, og masse syntetisk. Selve kaken var seig og ekkel. Før i tiden når vi hadde muffins, så var de gode, men ikke så gode heller. De burde ha en god smak i selve kaken, og tilsette glasuren en deilig smak, istedenfor å være så opptatt av hvordan den ser ut. Hva er vitsen med å ha en cupcake som smaker kunstig?

  39. Nora: Unnskyld meg, jeg må skuffe deg litt. Muffins er minst like amerikansk som ordet cupcakes. Her går du nok litt langt ved å si «kan vi ikke kalle ting med norske navn i Norge?»..

  40. Selve muffinsen var knallgod, men kremen var altfor søt. Selv barna mine syntes det 😀 Jeg tar mindre melis i neste gang 😉

  41. Muffins = norsk navn *facepalm*
    Haha, var ikke ment å være en frekk kommentar! Syntes det bare var litt ironisk å kalle «cupcakes» for «muffins» for å «beholde» de norske orda når ikke «muffins» en gang er et opprinnelig norsk ord.
    Men er helt enig med Per Ivar B. Det blir liksom mer schvung å kalle det cupcakes istedenfor muffins. Det er jo sånt med kaffe: Du har alt fra karsk til caffè latte, og vi sier da ikke bare «kaffe» for hver sort.

  42. Jo, det er jo det samme, men muffins er liksom ikke helt det samme allikevel. Det blir litt mer svung over det når det sies på amerikansk. Dessyten så er muffins en liten brun sak, mens en kupcake er en stor fargerik sak.

  43. Hvorfor kalles det cupcakes, det er da det samme som muffins? Kan vi ikke kalle ting med norske navn i Norge?

  44. Det er helt vilt hvor godt det er !!! Jeg får org**** i munnen :):):)

Legg igjen en kommentar